Prima imagine cu mutațiile variantei Omicron, realizată de cercetătorii de la spitalul Bambino Gesu din Roma
Prima imagine cu mutațiile variantei Omicron a fost realizată de spitalul Bambino Gesu din Roma, Italia, care a prezentat-o printr-un comunicat de presă. Pe imagine se vede că varianta africană prezintp mult mai multe mutații decât varianta Delta.
„Acest lucru nu înseamnă automat că aceste variaţii sunt mai periculoase, pur şi simplu virusul s-a adaptat la specia umană generând o altă variantă”, se arată în comunicatul citat de Coriere Della Sera. „Alte studii ne spun că această adaptare este neutră, mai puţin periculoasă sau mai periculoasă”.
Echipa de cercetători s-a concentrat în studiu pe cercetarea mutaţiilor la nivelul „structurii tridimensionale a proteinei spike”, a precizat Claudia Alteri, profesor de microbiologie clinică la Universitatea de stat din Milano şi cercetător la spitalul Bambino Gesù din Roma, citată de AFP.
Această proteină este responsabilă de recunoaşterea receptorului uman şi de pătrunderea virusului în interiorul celulelor”. „Pe proteina spike acţionează anticorpii monoclonali şi bineînţeles pe virusuri”, a declarat Alteri.
Imaginea a fost realizată „plecând de la studierea secvenţelor acestei noi variante pusă la dispoziţie de comunitatea ştiinţifică”, provenind în special „din Botswana, din Africa de Sud şi din Hong Kong”.
„Această imagine, ce reprezintă puţin harta tuturor variaţiilor, descrie mutaţiile Omicron dar nu le defineşte rolul. Va fi foarte important în prezent să definim, prin experienţe de laborator, dacă combinarea acestor mutaţii poate avea un impact în trasmiterea virusului sau eficacitatea vaccinurilor de exemplu”, a mai arătat Claudia Alteri.