Prima instituție europeană și-a lansat activitatea în România
La 16 ani de la aderarea în Uniunea Europeană, prima instituție europeană cu sediul în București și-a lansat activitatea. Centrul european de securitate cibernetică va fi un hub al Europei pentru tot ceea ce înseamnă protecția datelor.
Centrul european pentru securitate cibernetică și-a deschis porțile în Capitală și va deveni operațional complet din toamnă.
Prezent la festivitatea de lansare a activității, premierul Nicolae Ciucă susține că acesta fiind prima agenție europeană cu sediul pe teritoriul țării noastre. ”Activitatea Centrului survine și în contextul în care atacurile hibride și provocările din perspectiva securității cibernetice la adresa Europei s-au accelerat progresiv. De asemenea, războiul nejustificat și neprovocat al Rusiei în Ucraina a definit o nouă etapă în termeni de riscuri majore, rol și impact al războiului cibernetic în cadrul crizelor. Așa că prezența în această parte a Europei a unei componente esențiale pentru consolidarea rezilienței cibernetice a Uniunii reconfirmă atenția acordată eforturilor noastre comune de a proteja economia, cetățenii și instituțiile publice. Găzduirea Centrului la București este un succes diplomatic și un succes al Partidului Național Liberal. Totodată, este și semnalul clar că Uniunea Europeană este prezentă instituțional în România, reconfirmând, la 16 ani de la aderare, maturitatea țării noastre în calitate de stat membru, precum și contribuția relevantă pe care țara noastră o aduce la consolidarea construcției europene.
Centrul european pentru competenţe în domeniul securităţii cibernetice va asigura funcţionarea scutului de protecţie cibernetică la nivelul întregii Europe, a declarat Roberto Viola, directorul general DG Connect din cadrul Comisiei Europene.
„Riscul este ca adversarii democraţiei să atace fundamentele democraţiei şi modul de viaţă al cetăţenilor şi al Europei. De aceea, un obiectiv prioritar al Europei este să rămână puternică în acest domeniu al securităţii cibernetice. Putem fi puternici numai acţionând împreună. (…) Atacatorii întotdeauna caută veriga cea mai slabă. Întotdeauna încercăm să identificăm punctele slabe. (…) Nu se poate spune că o anumită parte a Europei poate fi mai bine protejată faţă de cealaltă, o parte ar fi mai importantă decât cealaltă. Întregul teritoriul european trebuie apărat în aceeaşi măsură, cu aceeaşi intensitate. (…) Centrul are o sarcină deosebit de importantă, de a întări competenţele în domeniul securităţii cibernetice la nivelul întregii Europe şi, de asemenea, să devină pe deplin operaţional”, a afirmat Roberto Viola.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a spus că orice vis mare începe cu o idee generoasă și se împlinește cu muncă. ””Azi la București a fost lansat Centrul European de Competențe în Domeniul Securității Cibernetice (ECCC), prima agenție europeană cu sediul în România. O promisiune îndeplinită pentru Guvernul României și ministerul nostru, la termenul asumat.
Acest centru reprezintă un pas important în dezvoltarea capacităților de securitate cibernetică în Europa, care a recunoscut importanța domeniului în vremurile acestea complicate. La București, în sediul ECCC din cadrul campusului Politehnicii București, vor lucra și vor fi formați cei mai buni dintre cei mai buni experți UE în securitate cibernetică. Iar asta spune totul despre potențialul României.
Mai mult decât atât, ECCC va deveni centrul unui ecosistem în domeniul securității cibernetice, punând România pe harta lumii, prin calitatea specialiștilor noștri, implicarea mediului academic, a start-up-urilor și a instituțiilor publice. O victorie a diplomației românești, concretizată printr-un efort administrativ și juridic deloc simplu, cu implicarea multor instituții.
Mulțumesc echipei Ministerului cercetării, inovării și digitalizării (MCID) implicată în acest demers, în mod special secretarului de stat Eduard Mititelu, susținut de secretarul general Constantin Saragea și de întreg aparatul tehnic. Îi mulțumesc și domnului director general al Comisiei Europene Roberto Viola, cel care a avut inițial ideea acestui centru și care a venit astăzi personal la lansarea de la București.
Nu a fost ușor, dar a meritat. România Viitorului e tot mai aproape în fiecare zi, cu fiecare promisiune îndeplinită. Înainte, împreună”, a spus Burduja.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a spus că stabilirea sediului Centrului Cyber în România, în urma votului desfășurat la Bruxelles în decembrie 2020, și începerea activității acestuia la București reprezintă o reconfirmare a contribuției solide pe care România o aduce la dezvoltarea proiectului european și la creșterea rezilienței Uniunii, într-o perioadă marcată de provocări majore la adresa securității, inclusiv în domeniul securității cibernetice.
”Decizia de stabilire a Centrului Cyber la București a reprezentat un succes major al diplomației române în plan european, fiind rezultatul unui proces intens de promovare susținut prin demersuri intense politico-diplomatice pe lângă celelalte state membre și la nivelul instituțiilor europene, bazat pe argumente puternice vizând expertiza și rolul activ al României în domeniul digital și în consolidarea ecosistemului de securitate cibernetică la nivel european, cât și pe argumente vizând profilul pro-european consolidat pe care România l-a construit consecvent în calitate de stat membru UE”, a declarat Aurescu.
Centrul european de competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică (Centrul Cyber/ECCC) a fost creat prin Regulamentul 887/2021 al Parlamentului European și al Consiliului, paragraful 20 din Preambulul la respectivul regulament menționând explicit că „sediul Centrului de competențe este la București”, ca urmare a deciziei exprimate prin vot de statele membre, în cadrul Consiliului, la 9/10 decembrie 2020.
Conform rolului stabilit prin regulament, ECCC, împreună cu Rețeaua Centrelor Naționale de Coordonare (NCC), este noul cadru la nivel european de sprijinire a inovării și dezvoltării politicii industriale în domeniul securității cibernetice. Acest ecosistem vizează consolidarea capacităților comunității tehnologice de securitate cibernetică, protejarea economiilor și societăților europene de atacuri cibernetice, precum și cultivarea excelenței în cercetare pentru consolidarea competitivității industriei UE în acest domeniu.
ECCC și rețeaua Centrelor naționale formulează decizii de investiții strategice pentru consolidarea capacităților tehnologice și de securitate cibernetică industrială, Centrul având astfel un rol-cheie în realizarea obiectivelor ambițioase de securitate cibernetică ale programelor Europa Digitală și Horizon Europe.