Prima prelevare de organe la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”
La Spitalul pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” din București a fost realizată, sâmbătă, prima prelevare de organe. Donatoare a fost o fată (17 ani) care a intrat în moarte cerebrală în urma unui stop cardiorespirator resuscitat.
„Echipa de la secţia ATI a Spitalului „Grigore Alexandrescu”, condusă de dr. Cristian Tănase – KDP, împreună cu dr. Cristina Marinescu, dr. Georgiana Buzea, rezidentul dr. Clara Ştefănescu şi asistenta Carmen Aurora Stănciulescu – coordonator de transplant, a transformat durerea unei familii într-o speranţă imensă pentru alţi români. Vârsta tânără a donatoarei a permis împărţirea grefei hepatice (split liver), realizată de prof.dr. Vladislav Braşoveanu, astfel încât să poată fi transplantată la doi pacienţi – un pacient pediatric şi o femeie adult” , a transmis, duminică, pe Facebook, Agenția Națională de Transplant (ANT).
Patru pacienți aflați pe lista de așteptare pentru un transplant au beneficiat de gestul impresionant al familiei care și-a dat acordul de prelevare de organe.
Astfel, o parte a ficatului donatoarei a fost transplantată unui copil în vârstă de 5 ani, cu ciroză biliară, la Spitalul ”Grigore ALexandrescu” de o echipă coordonată de prof. dr. Vladislav Brașoveanu. Și de a doua parte a grefei a beneficiat o pacientă de 48 de ani la Institutul Clinic Fundeni, intervenția fiind realizată de o echipă de medici, coordonată de prof. Gabriela Droc.
Cei doi rinichi au salvat doi pacienți în vârstă de 28 și, respectiv. 33 de ani, intervențiile fiind efectuate la Institutul Clinic Fundeni, sub coordonarea conf. dr. Cătălin Baston.
Și de această dată, ANT transmite „respect şi recunoştinţă” românilor care au înţeles importanţa donării de organe şi echipelor medicale care fac posibilă salvarea de vieţi prin transplant.