Primar din Cluj, condamnat la închisoare cu suspendare. Edilul, acuzat de tăiere ilegală de arbori
Un primar dintr-o comună clujeană a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru tăiere ilegală de arbori, o decizie luată ieri de Curtea de Apel Cluj.
Primal condamnat la închisoare
Dorin Nap, primarul comunei Valea Ierii, a fost condamnat după ce Curtea de Apel a admis apelul procurorilor și a înăsprit pedeapsa decisă inițial de Judecătoria Turda. Instanța de fond pronunțase sentința pe 14 decembrie 2022, iar apelul a fost soluționat ieri, ducând la modificări semnificative în pedeapsa primarului.
Instanța de apel a anulat parțial sentința inițială atât pe plan penal, cât și civil, identificând erori în încadrarea juridică, natura, durata și cuantumul pedepselor aplicate. În mod paradoxal, deși s-a reținut o circumstanță atenuantă în favoarea lui Nap, instanța a mărit pedeapsa de la doi ani la doi ani și șase luni de închisoare.
Pe lângă pedeapsa principală, primarului i s-au impus și pedepse complementare: i s-a interzis dreptul de a fi ales în funcții publice, de a ocupa poziții ce implică autoritatea de stat și de a desfășura activitatea de pădurar pentru o perioadă de trei ani. Aceste pedepse complementare vor fi aplicate doar dacă pedeapsa principală devine executabilă, în cazul revocării sau anulării beneficiului suspendării sub supraveghere.
Curtea de Apel a modificat și pedeapsa inițială de un an de închisoare pentru furt de arbori, înlocuind-o cu o amendă penală de 15.000 lei, rezultată din înmulțirea a 300 zile-amendă cu 50 lei pentru fiecare zi-amendă. Totodată, a menținut pedeapsa de un an și trei luni de închisoare pentru fals intelectual.
Dat fiind faptul că infracțiunile au fost comise în concurs real, instanța a aplicat pedeapsa cea mai severă, de doi ani și șase luni de închisoare, sporind-o cu cinci luni (o treime din cealaltă pedeapsă cu închisoarea), rezultând o pedeapsă finală de doi ani și 11 luni de închisoare, la care se adaugă amenda de 15.000 lei.
Instanța a decis suspendarea executării pedepsei de doi ani și 11 luni, stabilind un termen de supraveghere de trei ani, cu măsuri de supraveghere și alte obligații specifice. De asemenea, Curtea de Apel a admis acțiunea civilă a Gărzii Forestiere Cluj, obligându-l pe inculpat să plătească suma de 4802,74 lei, inclusiv TVA.
”Luând în considerare faptul că inculpatul a recunoscut încă din faza incipientă a urmăririi penale această faptă, prejudiciul fiind recuperat aproape în integralitate de partea civilă (unitatea administrativ teritorială Comuna Tureni, care s-a constituit parte civilă în cauză), ca urmare a măsurii confiscării speciale, cu excepţia unei diferenţe de 2,671 mc. în valoare de 459,412 lei (pentru care s-a admis acţiunea civilă în primă instanţă), mobilul faptei (inculpatul urmărind să realizeze venituri pentru Ocolul Silvic aflat în stare de incapacitate de plată a salariilor angajaţilor, şi l-a despăgubit pe martorul (…) pentru cantitatea de lemn confiscată), precum şi data săvârşirii faptei (în urmă cu peste 4 ani), instanţa de apel va aplica în privința acestuia, beneficiile care decurg din reţinerea circumstanţei atenuante judiciare prevăzute de (…) și va avea în vedere limitele de pedeapsă reduse cu o treime, respectiv închisoarea de la 2 ani la 6 ani și 8 luni”, a motivat instanța.