Primăria Timișoarei face liste negre cu ziariști
Primăria Timișoarei a trimis ziarelor locale, prin intermediul poștei electronice a biroului de presă, un material de monitorizare a presei. În dreptul articolelor din ziarele locale apărea un neobișnuit “negativ.” Ziarele nealiniate lui Dominic Fritz au sărit ca arse. Cotidianul Ziua de vest, prin vocea editorialistei Lia Lucia Epure, susține că au început scrierea listelor negre. „Renașterea bănățeană” zice că e o acțiune de shaming (de facere de râs) sau de intimidare.
“Nu credeam că o să trăiesc asta, primirea celui mai penibil comunicat de presă, încălcând toate normele de etică a comunicării și sfidând Constituția României. În Timișoara s-a murit ȘI pentru libertatea de comunicare, și pentru dreptul de a critica. Ceaușescu alegea ziariștii care aveau voie să scrie, la vremea aceea, pentru Scânteia, pentru altele, azi, Putin ucide jurnaliștii care-i critică acțiunile, în Malta, jurnaliștii sunt uciși pentru dezvăluirile lor privind puterea, în Germania nazistă a existat un Goebbels, care cenzura și manipula în favoarea lui Hitler, Stalin a avut armate de manipulatori care au schimbat soarta omenirii. Regimul comunist din România a făcut-o pe scriitoarea Herta Muller să părăsească țara natală, în care nu mai putea să se exprime. Paul Goma a părăsit România și nu a mai primit niciodată după revoluție dreptul la cetățenia română. Orori! Orori pe care le dorim IREPETABILE!
Ce face Primăria Timișoara? Ne trimite un comunicat de presă, ce conține monitorizarea presei, arătând cu degetul pe politici editoriale: negative, pozitive, neutre. Atenție, da, se fac monitorizări de presă, face și SRI, și Guvernul României, și partidele politice, dar ele NU se transmit publicului, abia atunci devenind țintele unei analize injuste!”, scrie Lia Lucia Epure în Ziua de vest, publicând articolul 30 din Constituția României care apără Libertatea de exprimare.
„Renașterea bănățeană” susține că este o acțiune de shaming
“Instituția finanțată din banii timișorenilor a ales această cale, cu valențe de poliție politică și de poliție a presei, de a arăta autorilor calificativele pe care ei le acordă articolelor.
Fără îndoială, aceasta este marea preocupare a administrației Fritz – ce scrie presa despre ea și nicidecum sutele de probleme din oraș pe care le sesisează nu doar presa, care are acest rol civic, ci le sesisează sute de cetățeni pe rețele de socializare, pe aplicația de sesizări a primăriei sau prin încercări, în mare parte nereușite, de a ajunge în audiență la primar sau la viceprimarul Ruben Lațcău,” este de părere Mircea Opriș, redactor la cotidianul “Renașterea bănățeană.”
În urmă cu câteva zile, unul dintre oamenii de comunicare ai lui Dominic Fritz făcea o listă neagră în revista 22, conform newstand.ro.
Galeria lui Poli Timișoara are o vorbă: “cine nu bea cu noi bea împotriva noastră.”
Pentru că ziarele în formă tipărită nu scriau la comanda lui Dominic Fritz, administrația locală a decis închiderea tutoror chioșcurilor de ziare din oraș.