Primăriţa PSD din Deda, Lucreţia Cadar, plasată sub control judiciar

Publicat: 12 sept. 2024, 09:32, de Autor: Andrei Ceausescu, în Justitie , ? cititori
Primăriţa PSD din Deda, Lucreţia Cadar, plasată sub control judiciar

Miercuri seara, Tribunalul Mureș a respins propunerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Târgu Mureș de arestare preventivă în cazul celor trei inculpați, printre care se numără primarul comunei Deda, Lucreția Cadar. Instanța a dispus în schimb măsura preventivă a controlului pentru o perioadă de 60 de zile, impunându-le inculpaților diverse obligații.

Decizia Tribunalului Mureș a fost pronunțată conform art. 227 alin. 1 Cod de Procedură Penală, care stipulează că propunerea formulată de DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureș a fost considerată neîntemeiată. Aceasta poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare.

Procurorii DNA au anunțat miercuri că au început acțiunea penală și au reținut pentru 24 de ore, începând cu data de 10 septembrie, pe Lucreția Cadar, primarul comunei Deda. Cadar este acuzată de săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare de documente false și complicitate la aceste fapte, toate având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene. Alături de Cadar, au fost reținuți și C.C.V., manager de proiect, și L.M.P., pentru infracțiuni similare.

În ordonanța procurorilor se menționează că în anul 2018, Primăria comunei Deda a dobândit calitatea de beneficiar al mai multor proiecte în cadrul Programului Operațional Capital Uman. Proiectele aveau scopul de a promova incluziunea socială și combaterea sărăciei, oferind servicii de consiliere antreprenorială pentru 336 de persoane și sprijin pentru 20 de întreprinzători. După finalizarea cursurilor, acestea ar fi trebuit să înființeze societăți comerciale cu ajutorul Primăriei Deda.

În perioada 2021-2023, Cadar, împreună cu ceilalți inculpați, ar fi manipulat situația astfel încât persoane defavorizate să fie înregistrate ca administratori ai unor societăți comerciale fictive pentru a accesa fonduri europene. Aceste fonduri au fost utilizate pentru achiziția unor utilaje auto, ATV-uri și un UTV, care în realitate ar fi fost folosite de alte persoane pentru activități economice.

Valoarea totală a prejudiciilor estimate în dosar este de aproximativ 484.000 de lei. Procurorii DNA continuă investigațiile pentru a aduce în fața justiției persoanele implicate în acest caz de corupție.