Primarul cu cel mai mult pământ din România. Deține peste 3.000 de hectare
În timpul celor patru mandate ca primar, Gabriela Iacobici (PSD) a reușit să își extindă suprafața administrată de la 190 de hectare la peste 3.000. ”N-am avut nimic de ascuns. Dacă aveam, nu declaram sau mă ascundeam după deget”, a explicat primărița din localitatea Grădina, județul Constanța.
Cea mai detaliată declarație de avere a unui primar din România poate fi găsită în câmpul verde al Dobrogei, printre satele cu minarete, într-un sertar al unei primării din Constanța.
Snoop, un site de investigații, a analizat și a interpretat, folosind un software specializat, 3.053 de declarații de avere ale primarilor din România. Aceștia reprezintă 96% din totalul primarilor activi în mandatul 2020-2024, mulți dintre ei prezentându-se din nou în cursa electorală.
Primar votat de 492 de oameni și unic candidat
Analiza datelor a relevat că primarii dețin în total 42.000 de hectare, de două ori cât suprafața orașului București. Printre cele 3.053 de declarații analizate, au fost relevate și cazuri cu foarte mult pământ agricol, păduri sau fără nicio proprietate declarată.
Un exemplu notabil este o primăriță din județul Constanța, care deține peste 3.000 de hectare. Este vorba despre localitatea Grădina, situată la 60 de kilometri nord de Constanța, unde primarul Gabriela Iacobici (PSD) și-a extins proprietatea de la 190 de hectare la peste 3.000 pe durata celor patru mandate în funcție.
Din totalul de 3.000 de hectare, aproximativ 1.000 de hectare se află pe raza localității Grădina, unde Gabriela Iacobici este primar. La ultimele alegeri, Iacobici a primit votul a 492 de cetățeni, însă a fost suficient să câștige, fiind singura candidată.
Familia Iacobici are venituri de aproape un milion de euro în 2022
La periferia localității Grădina nu se află doar terenurile familiei Iacobici, ci și situl celui mai mare parc eolian terestru din Europa, Fântânele – Cogealac, cu o capacitate de 600MW.
Acestea au fost dezvoltate de grupul CEZ și funcționează în România prin intermediul companiei Ovidiu Development. Conform documentelor analizate de Snoop, primele trei turbine din cele 240 instalate sunt amplasate pe un teren deținut de Terracheia Land, o firmă care aparține în totalitate lui Ion Iacobici, soțul primăriței din Grădina.
În anul 2022, veniturile familiei Iacobici din contractele legate de eoliene, precum cele trecute în declarația din 2023, care se referă la anul 2022, au totalizat 261.910 lei, echivalentul a aproximativ 52.000 de euro.
În plus, au fost obținuți 2.368.000 lei din vânzarea de cereale, 103.200 lei din vânzarea de nutrețuri, iar subvențiile de la APIA au însumat peste 2,3 milioane de lei. Astfel, veniturile totale au atins aproape un milion de euro.
Gabriela Iacobici: ”Avem o suprafață destul de mare, da”
Echipa de jurnaliști de la Snoop.ro s-a deplasat în Grădina pentru a lua legătura cu primărița Gabriela Iacobici și soțul ei. În primă fază, primarul a refuzat să discute cu reporterii. Totuși, ulterior, jurnaliștii au reușit să o surprindă pe primăriță ieșind din sediul primăriei.
”Avem o suprafață destul de mare, da. N-am avut nimic de ascuns. Dacă aveam, nu declaram sau mă ascundeam după deget. Din 1990 fac agricultură, terenurile rudelor, părinților, moștenirile, terenurile rudelor noastre plecate la Constanța ni le-au dat să le lucrăm. Ni le-au dat în arendă, apoi încet-încet le-am cumpărat. Sunt 40 de ani de când facem agricultură, creșterea animalelor…”, a spus Gabriela Iacobici.
Ion Iacobici: ”Noi suntem și foarte generoși, facem gesturi de întrajutorare”
Ion Iacobici, coborând de pe tractor, a povestit reporterilor cum încă este interesat de terenurile din zonă, „cumpăr dacă se ivește ocazia, sunt foarte atașat de pământ”, și că nu poate fi vorba de ceva „tendențios” cu eolienele. Amplasamentul este stabilit de firma care se ocupă de instalarea lor.
Ceea ce reiterează ce a spus și soția sa: s-au cunoscut la fosta Întreprindere Agricolă de Stat (IAS), s-au implicat în agricultură și au dezvoltat afacerea de-a lungul timpului.
”E și normal să fie așa. În momentul în care te angajezi, când doamna s-a angajat să candideze, trebuie să fii un om care să reflecte că e un bun gospodar. Noi suntem și foarte generoși, facem gesturi de întrajutorare.
Am cedat terenuri și către Arhiepiscopia Tomisului, unde e nevoie de o mănăstire, de o biserică. Așa îmi dictează conștiința. Că am plecat de jos. Eu apreciez oamenii cu situație financiară. La un moment dat trebuie să te oprești și să dai și la comunitate”.
De cealaltă parte, sunt și primari care nu au nici o proprietate trecută în declarația de avere.