Primarul „Diamant” așteaptă alegerile „la pachet” cu sentința ÎCCJ
Un complet de trei judecători al instanței supreme a amânat, pentru 5 iunie, pronunțarea primei decizii în dosarul privindu-l pe fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache.
Daniel Tudorache, poreclit și „Diamantul”, este acuzat, împreună cu soția sa, Adina, de trafic de influență și spălare de bani.
Dosarul a devenit celebru după ce la perchezițiile efectuate de DNA s-au găsit la locuința fostului edil numeroase bijuterii, precum și diamante, iar totul a fost pus sub sechestru de către anchetatori.
Fostul primar a fost trimis în judecată, cu măsura controlului judiciar pe cauțiune. În cazul său, cauțiunea a fost fixată la un million de euro.
Alături de el va răspunde în fața judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) și o persoană fizică din anturajul primarului, aflată sub control judiciar pe cauțiune cu o valoare de 75.000 euro, pentru două infracțiuni de trafic de influență, dar și fosta soție, aflată și ea sub control judiciar pe cauțiune cu o valoare de 200.000 euro, pentru complicitate la spălarea banilor.
În rechizitoriul transmis instanței supreme anchetatorii de la DNA notează că, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana inculpată aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sector 1.
În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, atât în mod direct, cât și prin intermediul inculpatului Tudorache Daniel, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor).
În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită de inculpatul Tudorache Daniel.
Cu prilejul a două întâlniri, din zilele de 19 septembrie 2016 și 07 februarie 2017, desfășurate în biroul din cadrul Primăriei Sectorului 1, acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței.
De altfel, din datele cauzei ar reieși că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.
În perioada în care a ocupat funcții publice (ianuarie 2008 – martie 2019), inculpatul Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite, care reprezentau o medie de aproximativ o mie de euro pe lună.