Primarul din Lehliu Gară, sub control judiciar. Are interdicție să-și exercite funcția de primar
Vineri, Iulian Iacomi, primarul orașului Lehliu Gară, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiat în legătură cu dosarul de corupție în care este implicat președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu.
Audieri noi în dosarul lui Iulian Dumitrescu
UPDATE: Astăzi, primarul orașului Lehliu, Iulian Iacomi, a fost audiat la sediul DNA în cadrul dosarului de corupție care îl vizează pe Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova. După audiere, Iacomi a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile și i s-a interzis să își exercite funcția de primar.
De asemenea, cinci dintre imobilele sale au fost puse sub sechestru. La intrarea în sediul DNA, Iacomi a declarat că nu a primit nicio mită, negând astfel acuzațiile care i se aduc.
Audierea primarului vine în contextul în care în referatul de extindere penală pe numele lui Iulian Dumitrescu au apărut detalii despre o afacere de corupție cu terenuri în Lehliu. Conform stenogramelor din rechizitoriu, Iulian Dumitrescu i-ar fi oferit lui Iacomi sume mari de bani pentru a aproba construirea unei hale de producție a panourilor termoizolante pe un teren de șapte hectare deținut de firme controlate de președintele CJ Prahova. În discuțiile interceptate, Iacomi apare sub apelativul „Șpăguță”.
De asemenea, procurorii DNA au găsit în telefoanele lui Iulian Dumitrescu și ale apropiaților săi discuții pe WhatsApp despre comisioanele primite și despre afacerea cu terenuri din Lehliu. Alte subiecte abordate în aceste conversații includ plăți pentru un Lamborghini Urus și pentru aer condiționat la Stejarii, precum și finanțări pentru presă.
Joi, DNA a anunțat extinderea urmăririi penale pe numele lui Iulian Dumitrescu, adăugând peste 65 de fapte la acuzațiile inițiale. Printre acestea se numără dare de mită în formă continuată (50 de acte materiale), trafic de influență în formă continuată (3 acte materiale), luare de mită în formă continuată (8 acte materiale) și efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția.
Conform anchetatorilor, între 22 octombrie 2021 și 8 noiembrie 2022, Dumitrescu, având un rol decizional într-o societate comercială care deținea terenul și era beneficiarul real al unor sume de bani, i-ar fi dat unui funcționar public suma totală de 923.350 lei în numerar (în 43 de tranșe) și 74.000 euro (în 7 tranșe).
Banii ar fi fost oferiți în legătură cu îndeplinirea de către funcționar a unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu în domeniul urbanismului, legate de respectivul teren. Suma primită reprezenta o parte dintr-un procent calculat din suma de 1.120.000 euro, prețul vânzării terenului, sumă încasată în contul ce avea ca beneficiar real pe Iulian Dumitrescu, au precizat anchetatorii.
„Banii ar fi fost daţi în legătură cu îndeplinirea de către funcţionar a unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu în domeniul urbanismului cu privire la terenul respectiv. Suma primită ar fi fost o parte a unui procent calculat din suma de 1.120.000 euro, reprezentând preţul vânzării terenului ce s-a încasat în contul ce avea ca beneficiar real pe Iulian Dumitrescu”, arată anchetatorii.