Primarul din Miercurea Ciuc intenționează să implementeze echipe de „pază civilă” în vederea patrulării străzilor
Primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attila, propune implementarea de patrule de „pază civilă” în municipiu, având ca scop îmbunătățirea nivelului de siguranță publică.
„În calitate de primar al municipiului Miercurea Ciuc, nu pot să tac în problema siguranţei publice în oraş. Sunt furios din cauză că, periodic, se amplifică comportamentul agresiv al unor indivizi din oraş, sunt furios din cauza batjocoririi oraşului nostru liniştit şi drag”, a declarat primarul Korodi Attila, într-un mesaj video postat pe Facebook.
Săptămâna trecută, două femei din Miercurea Ciuc au fost agresate pe stradă, iar ca urmare a acestui incident au fost reținute două tinere de 14 și 15 ani.
„Trăim într-unul dintre cele mai calme și mai normale orașe din țară, însă atunci când auzim vestea unui atac asupra cuiva, victima este întotdeauna cineva cunoscut, un vecin, o cunoștință a unui prieten. Cu alte cuvinte, suntem o comunitate care se cunoaște, iar acest lucru face ca orașul nostru să fie locuibil. Suntem într-o poziție mult mai bună decât marile orașe, sau decât unele regiuni, dar asta nu înseamnă că putem privi ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile fără să luăm măsuri. Ne-am săturat!”, a declarat Korodi Attila luni.
A afirmat că, în ultimii trei ani, s-au implementat diverse inițiative, cum ar fi înființarea poliției locale, instalarea iluminatului stradal în zonele unde lipsea și montarea camerelor de supraveghere. Cu toate acestea, Korodi a subliniat că aceste măsuri nu sunt suficiente și a propus un plan în 10 pași pentru a asigura ordinea publică în oraș. Printre aceste acțiuni se include adoptarea unor legi esențiale „pentru organizarea pazei civile„.
„Ar trebui adoptate legi și metodologii pentru a sprijini crearea grupurilor de pază civilă, care au un rol major la nivel de prevenire și care pot crește semnificativ siguranța publică prin consolidarea prezenței pe stradă, într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor și prin cooperare comunitară”, a afirmat Korodi Attila.
De asemenea, el a propus ca sălile de jocuri de noroc să se închidă la ora 20:00, iar magazinele non-stop să aibă program limitat.
„Limităm orele de deschidere a sălilor de jocuri. Sălile de jocuri din Miercurea-Ciuc pot funcționa doar până la ora 20.00. Numărul crescut de săli de jocuri creează probleme serioase de ordine publică în orele târzii ale serii. Au existat numeroase solicitări din partea cetățenilor pentru eliminarea acestora. În plus, din cauza legislației prea permisive, sălile de jocuri cauzează probleme grave pentru familii, indiferent de nivelul lor de trai”, a mai spus Korodi.
„Eliminăm deschiderea 24 de ore din 24 a magazinelor care funcționează non-stop. Toate magazinele alimentare trebuie să se închidă la ora 23:30. Au existat multe plângeri din partea locuitorilor care au reclamat că există o problemă constantă de consum de alcool, zgomot și dezordine în timpul orelor de noapte, lângă magazinele deschise în sistem non-stop.”
Primarul a mai arătat că vineri va lansa o petiție în sprijinul inițiativei, pentru că, altfel, „revendicările pe care le facem nu vor fi luate în serios la București”.