Primarul PSD din Tg. Bujor a pierdut procesul cu ANI la ÎCCJ, dar a redevenit primar prin sentința Judecătoriei Tg. Bujor

Publicat: 06 nov. 2024, 06:23, de Sorin Costea, în POLITICĂ , ? cititori
Primarul PSD din Tg. Bujor a pierdut procesul cu ANI la ÎCCJ, dar a redevenit primar prin sentința Judecătoriei Tg. Bujor

Primarul PSD din Tg Bujor, care pe 26 iunie a pierdut procesul cu ANI la Înalta Curte de Casație și Justiție și, potrivit art. 25, al. (2), din Legea 176/2010, avea interdicția de a mai deține un mandat de ales local pentru o perioadă de 3 ani, a fost reales și pe 30 octombrie a depus jurământul pentru noul mandat de primar, în care a fost validat de judecătoria localității în care este primar.

În 2022, Agenția Națională de Integritate (ANI) constata că „Ion Andone, actual primar al Orașului Târgu Bujor, jud.  Galați și  fost viceprimar al Orașului Târgu Bujor”, s-a aflat în incompatibilitate în perioada alegerilor locale din 2020, când a fost, în același timp, atât angajat al Primăriei Tg. Bujor, în funcția de referent, cât și candidat PSD la Consiliul Local, consilier local și viceprimar. A urmat altă incompatibilitate, a fost simultan referent și consilier local PSD.

Ion Andone a contestat raportul de evaluare al ANI la Curtea de Apel Galați, dar instanța i-a respins contestația, a făcut recurs, dar a pierdut și procesul la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Ar fi trebuit să suporte interdicția de a mai exercita funcții publice eligibile timp de trei ani, dar la alegerile locale de pe 9 iunie a câștigat al doilea mandat de primar.

Pe data de 10 octombrie, Primăria Tg. Bujor, condusă de Ion Andone, a cerut Judecătoriei Tg. Bujor validarea mandatului de primar al lui Ion Andone după alegerile din 9 iunie, iar în dosarul nr. 3.515/316/2024 judecătoria a admis cererea și, odată validat, pe 30 octombrie Ion Andone a depus din nou jurământul ca primar al localității Târgu Bujor.

„Astăzi cu onoare și responsabilitate am depus jurământul la preluarea mandatului de primar al orașului Târgu Bujor.
Justiția dreaptă mi-a validat mandatul încredințat la alegerile din luna iunie”, a postat Andone pe contul său de facebook.

Incompatibilitate multiplă. Andone era în același timp referent la primărie, consilier local, viceprimar, ulterior devenind și primar

Ion Andone (PSD) a devenit primar ales al orașului Târgu Bujor la alegerile locale anticipate din 2021, când era deja primar interimar. După alegerile locale din 2020 a devenit viceprimar, dar a trecut la conducerea primăriei după ce fostul primar, actualul deputat PSD Laurențiu Gâdei, a demisionat pentru a participa la alegerile parlamentare.

Dar în graba realizării rocadei reprezentaților PSD la conducerea Primăriei Târgu Bujor au fost ignorate câteva detalii juridice importante, care l-au adus pe Andone în situația de a fi incompatibil cu exercitarea mandatului de ales local.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a emis Raportul de Evaluare nr 36.341/G/II/19.08.2022 prin care constata că primarul orașului Târgu Bujor, Ion Andone, fost viceprimar al orașului, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 28 august – 28 septembrie 2020 întrucât a participat la alegerile locale din 2020 în calitate de candidat pentru funcția de consilier local, fără a-și suspenda raportul de serviciu din funcția publică deținută în cadrul Primăriei Târgu Bujor, pe durata campaniei electorale și până în ziua ulterioară alegerilor. Dar inspectorii de integritate au mai constatat și altă situație de incompatibilitate în care s-a aflat Andone:

„Totodată, Ion Andone s-a aflat în incompatibilitate și în perioada 29 septembrie – 2 noiembrie 2020 întrucât, după ce a fost ales în funcția de consilier local, a continuat să exercite funcția publică deținută în cadrul Primăriei orașului Târgu Bujor timp de încă 35 zile, deși raportul său de serviciu era suspendat de drept”, se mai preciza în decizia ANI.

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că Andone nu mai poate fi ales local la Târgu Bujor

Pe 8 septembrie 2022, Ion Andone a contestat raportul de evaluare al ANI la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal de la Curtea de Apel Galați și după mai multe amânări instanța s-a pronunțat în dosarul nr 631/44/2022, respingând contestația ca nefondată, pentru că nu era susținută de niciun argument care să contrazică constatările din raportul ANI.

„Instanța: respinge ca nefondată contestaţia formulată de reclamantul Andone Ion în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate. Cu recurs în 15 zile de la comunicare”, se spune în sentința nr 27/06.03.2023”

Pe 22 martie 2023, Ion Andone a făcut recurs și dosarul nr 631/44/2022 a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). După trei luni, „Înalta Curte” s-a pronunțat pe 26 iunie în dosarul nr 631/44/2022, respingând recursul lui Ion Andone:

„Instanța: Respinge recursul declarat de recurentul-reclamant Andone Ion împotriva sentinţei civile nr. 27 din 06 martie 2023 a Curţii de Apel Galaţi –contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă”, se spune în hotărârea ÎCCJ.

Situație complicată. În timp ce sentința definitivă a ÎCCJ impunea că nu mai poate fi ales local, Andone câștiga al doilea mandat de primar

Pe 26 iunie, când Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat sentința prin care Ion Andone nu mai putea fi ales local pentru o perioadă de 3 ani prin efectul Legii 176/2010, situația era mult mai complicată. La alegerile locale de pe 9 iunie, Ion Andone a câștigat un nou mandat de primar și urma să depună jurământul în luna octombrie.

Constatarea situațiilor de incompatibilitate de către inspectorii ANI era titularizată pe numele lui „Ion Andone, actual primar Orașului Târgu Bujor, Jud.  Galați și  fost Viceprimar al Orașului Târgu Bujor”. În aceste condiții, în urma deciziei ÎCCJ, ar fi trebuit ca Prefectura Galați să demareze procedura de revocare din funcție a lui Ion Andone, iar conducerea Primăriei Târgu Bujor să fie preluată de viceprimarul localității, pentru că starea de incompatibilitate era titularizată în calitatea sa de primar.

Dar acest lucru nu s-a întâmplat, deși era vorba o decizie a instanței și nu a oricărei instanțe, ci a „Instanței Supreme”, o decizie definitivă care nu mai putea fi rejudecată sau revizuită de nicio instanță.

Noul mandat al primarului Andone, validat de Judecătoria Tg Bujor la cererea primarului Andone

Pe 10 octombrie, primarul Ion Andone, s-a adresat, în numele Primăriei Târgu Bujor, către Judecătoria Târgu Bujor, cerând validarea noului mandat de primar al Ion Andone.

Evident, judecătoria orașului în care este primar a validat noul mandat al lui Ion Andone, fără să țină cont de interdicția impusă prin lege de a exercita o funcție eligibilă, investită și prin sentința ÎCCJ:

„Instanța: admite cererea având ca obiect <<validare mandat primar>> formulată de petenta UAT Târgu- Bujor. Validează mandatul de primar al oraşului Târgu-Bujor, judeţul Galaţi, pentru dl Andone Ion, candidat din partea Partidului Social Democrat. Dispune comunicarea prezentei încheieri către Prefectul Judeţului Galaţi şi Secretarul General al Primăriei oraş Târgu-Bujor”, se spune în sentința nr 108/23.10.2024 a Judecătoriei Târgu Bujor.

Legea prevede o interdicție de 3 ani de exercitare a mandatului de ales local

Legea are prevederi clare în ceea ce privește interdicțiile care le sunt aplicate celor care se regăsesc într-o situație de incompatibilitate în exercitarea unei funcții publice în care au fost numiți sau a unor mandate în care au fost aleși. Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, prevede la art 25, al. (2), interdicțiile care se aplică celor găsiți în incompatibilitate:

„Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, se spune în textul legii.