Primarul USR-ist Lucian Viziteu, extrem de darnic cu afaceriștii Iosub din Neamț și Rusu din Bacău

Publicat: 17 iul. 2024, 13:01, de Cristian Matache, în Dezvăluiri , ? cititori
Exclusiv
Primarul USR-ist Lucian Viziteu, extrem de darnic cu afaceriștii Iosub din Neamț și Rusu din Bacău

O companie din subordinea primarului Lucian Viziteu de la Băcău a acordat contrace bănoase pentru extinderea rețelei de apă și de canalizare.

Compania Regională de Apă Bacău, societate controlată de Primăria Bacău, condusă de USR-istul Lucian Vizeteu, a acordat în ultimele luni două contracte în valoare totală de 166,8 milioane de lei  (33,5 milioane de euro) firmelor Cordep din Neamț și Conextrust din Bacău, pentru extinderea și reabilitarea rețelelor de distribuție a apei și a rețelelor de canalizare în Buhuși, Blăgești și Racova. Ca să împace și capra și varza, Apa Bacău a împărțit contractul în două părți. Cordep încasează 8 milioane de lei pentru lucrarea de la Buhuși, în timp ce grosul, de 158,7 milioane de lei, se duce către Conextrust, pentru loturile de la Blăgești și Racova.

Compania Regională de Apă Bacău are următorul acționariat:

Lucian Viziteu este o vedetă a USR-ului, fiind primar reales al Bacăului. El face parte din echipa Elenei Lasconi care are drept obiectiv relansarea partidului, foarte lovit în urma alegerilor locale și europarlamentare.

Cordep este o societate controlată de Emanuel Iosub, din Tămășeni, Neamț. Societatea este o beneficiară constantă a unor contracte oferite de Apă Bacău, firma autorităților locale controlate de primarul Viziteu. Mai jos vă prezentăm contractele Cordep cu societatea băcăoană din acest an:

Cordep nu a avut nicio concurență pentru acest contract, însă a fost liderul unei asocieri de mai multe companii din care au făcut parte: Foraj Dacia MBM, Mihoc Power Systems SRL, Electro Andsilv.

Compania lui Iosub a încercat să câștige și contractului pentru Blăgești și Racova, coptând în asociere și socieatea Hydrostroy. Dar a avut un concurent mult mai puternic, și anume Conextrust, compania Adelinei Rusu din Bacău, a se citi Viorel Rusu, un controversat om de afaceri din zona Moldovei. Conextrust s-a asociat pentru acest contract cu Rustrans, care este deținută în acte de Viorel Rusu, și CIS Gaz, firma lui Sebastian Călugăr.

Familia Rusu, afaceri prospere cu Conextrust

La Registrul Comerțului, Conextrust apare ca fiind deținută de Adelina Rusu, fiica lui Viorel Rusu, om de afaceri implicat în trecut în dosare penale cu conotații politice. Firma este foarte prosperă, iar anul 2023 a fost excelent pentru afacerile familiei Rusu, conform datelor disponibile pe termene.ro.

După cum se observă, cifra de afaceri s-a dublat anul trecut, ajungând la 223,3 milioane de lei. „Numai din contracte atribuite în urma unor licitații, firma va încasa peste 230.000.000 de lei”, conform unui articol din News Moldova.

Conextrust a fost înființată pe 7 decembrie 1992, având drept obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor și nerezidențiale. În anul 2022, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 112.996.017 de lei și a avut 660 de angajați.

Adelina Rusu deține 99.405% din acțiunile firmei, administrator fiind Marius Leana. Până în 2016, Conextrust a fost administrată de Viorel Rusu, un cunoscut și controversat om de afaceri băcăuan, cu legături importante în zona politicului, implicat în numeroase dosare penale. În 2020, omul de afaceri renunță la acțiunile sale, firma fiind de atunci, în mod oficial, controlată de fiica sa.

2020 a fost cel mai prosper an din existența firmei, cu o cifră de afaceri de 112.996.017 de lei și un profit de 5.403.908 de lei, conform datelor prezentate anterior.

„36.059.174.67 de lei este valoarea contractului încheiat, pe data de cu Municipiul Moinești, pentru modernizarea străzilor și incintelor blocurilor de locuințe situate în zona centrala a municipiului Moinești,” conform informațiilor furnizate.

„Spitalul Orășenesc ‘Ioan Lascăr’ din Orașul Comănești este alt obiectiv unde Conextrust efectuează lucrări de eficientizare în valoare de 25.454.492,44 de lei, în baza unui contract încheiat pe 14.07.2023.”

Conextrust se află pe locul 4 în topul firmelor cu obiect de activitate construcție de clădiri din județul Bacău. „Acest fapt nu o face să ignore contracte cu încredințare directă de câteva sute de lei,” conform detaliilor prezentate anterior.

Coliziunile lui Viorel Rusu cu justiția română

La începutul lunii februarie 2016, Viorel Rusu a fost plasat în arest la domiciliu, după ce cererea procurorilor de arest preventiv pentru 30 de zile a fost respinsă de Judecătoria Bacău. Cauza care a dus la această măsură a început în anul 1996, când IPJ Bacău a încheiat un contract cu firma Conextrust pentru construcția a 22 de apartamente într-un bloc viitor situat pe Bulevardul Unirii.

În 2003, printr-o Hotărâre de Guvern, șantierul a fost transferat din proprietatea statului în proprietatea municipalității Bacău din motive legate de finanțare. Conform unui protocol încheiat atunci, MAI urma să primească dreptul de administrare asupra unor apartamente la finalizarea lucrărilor, în schimbul investițiilor realizate între 1996 și 2003. Cu toate acestea, Rusu a fost acuzat că a vândut ilegal aceste apartamente între 2013 și 2014, încălcând prevederile legale.

IPJ Bacău nu a putut recupera apartamentele deoarece acestea fuseseră vândute de către Conextrust printr-o serie de contracte de vânzare-cumpărare considerate ilegale de către procurori.

Instanța a subliniat că procurorul a cerut extinderea urmăririi penale, deoarece documentele arată că Rusu a intervenit în dezmembrarea și vânzarea clădirii pentru a ascunde dobândirea ilicită a construcției, facilitând astfel spălarea banilor și introducerea lor în circuitul comercial legal. Interesant este că până azi, Viorel Rusu nu a fost condamnat niciodată.

Viorel Rusu a denunțat politicieni cunoscuți precum Romeo Stavarache (fost primar al Bacăului, fost președinte PNL Bacău), Gabriel Berca (fost lider PDL, fost senator, ministru și Secretar General al Guvernului), și fostul deputat Mihai Banu. De asemenea, oamenii de afaceri Daniel Ferendino, Mihai Ferendino și Mihai Harasemiu au fost de asemenea denunțați de către Rusu.