Primele fripturi din carne de vită cultivată în laborator, în Israel. Americanii preferă puiul
Primele fripturi din lume realizate din celule de vită cultivate în laborator sunt pe cale să fie scoase la vânzare, după ce o companie israeliană a primit undă verde din partea autorităților sanitare.
După carnea de pui obținută în laboratoarele din SUA, aprobată anul trecut de autorități, iată că acum se pregătește și carne de vită pentru consumatorii deschiși la asemenea provocări.
Firma Aleph Farms din Israel a primit, în decembrie 2023, o autorizare iniţială din partea Ministerului israelian al Sănătăţii.Premierul israelian Benjamin Netanyahu, cel care a făcut anunțul, a numit această dezvoltare ca fiind „o inovaţie globală”.
Reprezentanții companiei au declarat că intenţionează să introducă o „friptură mică” cultivată pentru clienţii din Israel.
Concret, carnea de vită va fi cultivată din celule derivate dintr-un ovul fertilizat de la o vacă Black Angus, pe nume Lucy, care trăieşte într-o fermă din California.
Acum, tot procesul este la stadiul în care autorităţile de reglementare trebuie să aprobe etichetele companiei şi să aibă loc și o inspecţie finală, după cum a declarat Yoav Reisler, de la Aleph Farms. Până când produsul va fi servit clienţilor, va mai trece luni buni, însă.
Aleph Farms se alătură Upside Foods şi Good Meat, două companii cu sediul în California, carăra autoritățile le-au aprobat vânzarea de pui de cultură în Statele Unite, în luna iunie 2023.
Astfel de eforturi preocupă peste 150 de companii din lume, care au obiectivul de a crea carne cultivată, sau „cultivată din celule”, cunoscută şi sub numele de carne crescută în laborator.
Pro și contra carne de laborator
Fabricarea cărnii din celule va reduce drastic răul provocat animalelor şi va evita impactul asupra mediului al producţiei de carne convenţionale, declară susținătorii acestui trend
Nu în ultimul rând, industria se confruntă cu o serie de obstacole, cum ar fi costurile ridicate şi provocarea de a produce suficientă carne la o scară care să facă producţia accesibilă şi profitabilă.
Cât despre procedeul de fabricare, carnea cultivată este obținută în rezervoare mari de oţel din celule care provin de la un animal viu, de la un ovul fertilizat sau de la o bancă specială de celule stocate. Celulele originale sunt combinate cu nutrienţi speciali, care să le ajute să crească în mase sau foi de carne modelate în alimente familiare, cum ar fi cotletele sau friptura.