Primele noi antibiotice după mai mult de 60 de ani, cu ajutorul IA
Cerctătorii americani cu ajutorul inteligenței artificiale (IA) au reușit să descopere primele noi antibiotice după peste 60 de ani, transmite Euronews.
Descoperirea acestui nou compus capabil să elimine o bacterie rezistentă la medicamente, care ucide, în fiecare an, mii de persoane la nivel global, ar putea marca un pas major în lupta contra rezistenței la antibiotice.
Ideea a fost de a evalua capacitatea modelor de a prezice că unele molelcule ar fi antibiotice bune, declară James Collins, profesor de inginerie medicală și științe la Massachusetts Institute of Technology (MIT) și unul dintre autorii studiului.
Studiul nostru furnizează cadrul care permite economisirea timpului și a resurselor și care este capabil să analizeze compoziția din punct de vedere al structurii chimice într-un mod pe care nu l-am avut până acum.
Rezultatele au fost publicate în revista Nature și este semnat de o echipă formată din 21 de cercetători.
Echipa care se află la originea acestui proiect a folosit un model de învățare profundă (deep learning) pentru a prezice activitatea și toxicitatea noului compus.
Stafilococul aureus
În cazul de față, cercetătorii s-au concentrate pe stafilococul aureus, rezistent la meticilină (MRSA).
Infecțiile MRSA (infecția cu stafilococ aureus rezistent la meticilină) pot fi de la infecții cutanate benigne până la afecțiuni grave și cu potențial letal, ca pneumonie și infecții ale sângelui.
Potrivit Centrului European de Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC) aproape 150.000 de infecții MRSA se produc anual în Uniunea Europeană și aproape 35.000 de persoane mor în fiecare an în UE în urma infecțiilor rezistente la antimicrobiene.
Cercetătorii au reușit prin modele IA să identifice doi candidați promițători la antibiotic din aceeași clasă, ambii cu rezultate încurajatoare contra infecției cutanate cu MRSA și contra infecției sistemice cu MRSA.