Primele reacții după numirea lui Mark Rutte la șefia NATO

Publicat: 26 iun. 2024, 22:39, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Primele reacții după numirea lui Mark Rutte la șefia NATO
Foto: rtlnieuws.nl

Cele 32 de state membre NATO l-au numit, miercuri, 26 iunie, pe premierul olandez Mark Rutte viitorul secretar general al Alianţei, într-un moment crucial al organizaţiei, în timp ce Rusia îşi continuă războiul în Ucraina. El urmează să preia șefia NATO la 1 octombrie, în locul norvegianului Jens Stoltenberg, aflat în post de zece ani.

„Este o onoare extraordinară să fiu numit Secretar General al NATO. Alianța este și va rămâne piatra de temelie a securității noastre colective. Conducerea acestei organizații este o responsabilitate pe care nu o iau cu ușurință. Sunt recunoscător tuturor Aliaților pentru că și-au pus încrederea în mine. Aștept cu nerăbdare să preiau funcția, cu toată energia, în octombrie, ca succesor al lui Jens Stoltenberg, care a oferit NATO o conducere remarcabilă în ultimii 10 ani și pentru care am avut întotdeauna o mare admirație”, a scris  Mark Rutte, pe X.

”Ştiu că voi lăsa NATO pe mâini bune”, a reacţionat imediat, pe aceeași rețea, Jens Stoltenberg. ”Mark este un adevărat apărător al relaţiilor transatlantice, un lider puternic şi un constructor al consensului”,a  adăugat el.

”Leadershipul şi experienţa dumneavoastră vor fi cruciale pentru activitatea Alianţei în această perioadă dificilă”, a reacţionat, la rândul său, preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen. Ea îndeamnă la o consolidare a parteneriarului Uniunii Europene (UE) cu NATO.

Mark Rutte, un veteran al politicii europene, a obţinut foarte repede susţinerea celor mai importante state membre ale Alianţei, cu Statele Unite în frunte.

Numirea sa era doar o simplă formalitate după retragerea candidaturii preşedintelui român Klaus Iohannis, săptămâna trecută.

În afara ameninţării ruse, liderul olandez va avea de manageriat și contextul creat de rezultatul alegerilor americane din noiembrie.

Statele Unite reprezintă – singure – jumătate din greutatea militară a NATO.

Perspectiva unei reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă dau fiori pe culoarele organizaţiei, la Bruxelles. Miliardarul american, a cărei neîncredere în NATO – pe care o cataloghează drept ”depăşită” – este notorie, şi-a multiplicat criticile la adresa aliaţilor europeni, pe care-i acuză că nu cheltuiesc suficient cu apărarea lor.