Primele semne oficiale de criza economică: Guvernul taie achizițiile, îngheață salariile și oprește angajările
Guvernul pare decis să umble serios la robinetul cu bani de la buget, după ce s-a descoperit o gaură de 20 de miliarde de lei față de veniturile estimate. Măsurile lovesc direct în mediul economic, pentru că se limitează cheltuielile, dar și în cel administrativ, unde se opresc angajările, salariile se plafonează iar pensionarii trebuie să opteze între pensie sau salariu.
O Ordonanță de Urgență ce ar putea fi adoptată săptămâna viitoare arată cum speră Executivul să limiteze risipa de bani publici.
În primul rând, șefii instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, „au obligația de a dispune măsurile necesare, astfel încât cheltuielile de personal efectuate în anul 2023, să nu depășească nivelul plăților din anul 2022 exclusiv sumele aferente titlurilor executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, majorate cu 5%”, se arată în OUG aflată în lucru.
Singurul segment în care nu se aplică este cel al instituțiilor publice nou-înființate în anul 2023, care nu rezultă însă din reorganizarea altor instituții deja existente.
Limite la achizițiile publice
Șefii instituțiilor publice au obligația să mențină în 2023 cheltuielile cu bunurile și serviciile efectuate la nivelul celor de anul trecut.
De la data intrării în vigoare a prevederilor noii ordonanțe de urgență, li se interzice achiziționarea, preluarea în leasing sau închirierea de:
a) autoturisme;
b) mobilier și aparatură birotică.
„Asigurarea necesităților de astfel de bunuri se va putea face numai prin redistribuiri din cadrul aceleiași instituții sau de la alte instituții publice”, se arată în proiectul de OUG.
Fac excepție:
a) autoritățile și instituțiile publice nou-înființate după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, numai în primul an de funcționare, dacă acestea nu provin din restructurarea și/sau reorganizarea altor instituții publice, deja existente;
b) obiectivele de investiții cu punere în funcțiune după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, cu condiția ca în devizul general al lucrării acesteia să fi fost prevăzute ca primă dotare;
Achizițiile publice aflate în curs de desfășurare la data intrării în vigoare a noii ordonanțe de urgență se vor definitiva pe baza prevederilor legale în vigoare la data inițierii procedurilor respective, numai în condițiile în care autoritatea contractantă a transmis deja, până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, spre publicare anunțul sau invitația de participare.
Angajări la stat suspendate
În 2023 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din:
a) instituțiile și autoritățile publice;
b) instituțiile publice locale
Pentru posturile pentru care s-a desfășurat proba scrisă a concursurilor sau examenelor sau, după caz, proba practică, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se pot continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.
„Prin derogare, funcțiile publice de conducere pot fi exercitate cu caracter temporar, fără obligativitatea organizării unor concursuri, cu notificarea prealabilă a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici cu 5 zile înainte de dispunerea măsurii”, se mai arată în proiectul de OUG.
Fără pensionari angajați la stat
Începând cu data intrării în vigoare a noii Ordonanțe, pensia nu se va mai putea cumula cu veniturile realizate la stat.
Prevederile sunt aplicabile persoanelor care:
a) la data intrării în vigoare a prezentului articol sunt pensionari cumularzi;
b) după data intrării în vigoare a prezentului articol devin pensionari cumularzi.
Pensionarii angajați la stat au obligația ca, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a noii ordonanțe de urgență, să își exprime în scris opțiunea între suspendarea plății pensiei pe durata exercitării activității și încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcție.
„Neîndeplinirea obligației privind exprimarea opțiunii constituie cauză de încetare de drept a raporturilor de muncă stabilite în baza contractului individual de muncă sau a actului de numire în funcție, precum și a raporturilor de serviciu”, se arată în proiectul de OUG.
Prevederile se aplică în mod corespunzător și beneficiarilor de pensii de serviciu și pensii militare stabilite prin legi speciale.
Nu sunt vizate persoanele care ocupă funcții didactice de predare din unitățile de învățământ și funcții de specialitate medico-sanitară din unitățile sanitare.