Primii în stradă, dar și la mită. Sindicaliștii din sănătate ies din nou la protest
De Ziua Personalului Medical, sindicatele din Sănătate au ales să iasă în stradă. Astfel, în cursul zilei de astăzi peste 5.000 de asistenți, medici și cadre medicale vor porni din Piața Victoriei spre Ministerul Sănătății și Piața Constituției, acolo unde își vor striga nemulțumirile.
Sindicaliștii din sănătate cer acordarea de sporuri pentru „condițiile periculoase cu care se confruntă la locul de muncă”, precum și alte măriri salariale. Protestul nu este privit cu ochi buni, mai ales, în contextul în care țara noastră ocupă primul loc în clasamentul Uniunii Europene în privința mitei acordate în pandemie pentru a primi asistență medicală.
Sistemul medical este un „hotspot” al corupției, subliniază raportul. Acest sector se află pe primul loc în privința instituțiilor de stat unde au fost acordate astfel de „atenții” ilegale. Cel mai mare procent al mitei acordate în spitale și în clinici private a fost în România (22%), iar pe locul doi al topului este Bulgaria, cu 19 procente.
Și mai amintim faptul că la sfârșitul săptămânii trecute a fost adoptată o Ordonanță prin care salariile a peste 235.000 de angajați din sistemul public de Sănătate au fost majorate cu 20%.
În România, „cadourile” pentru personalul medical au intrat în mentalul colectiv
În țara noastră, majoritatea pacienților consideră ca de la sine înțeles că trebuie să recompenseze personalul medical, atunci când apelează la serviciile sale. În spitale, portarii sunt „recompensați” că te lasă să intri, brancardierii sunt „stimulați” pentru diverse servicii, iar infirmierele și asistentele „primesc mulțumiri” pentru ceea ce fac, în cadrul atribuțiilor de serviciu. Medicii au, separat, partea lor.
Chiar dacă, de multe ori, actul medical nu este condiționat de primirea unor șpăgi, cazurile în care „atențiile” sunt refuzate constituie excepția, și nu regula. Și apare scuza eternă, invocată și de cei care primesc, și de cei care dau: „N-a cerut nimeni. Dar omul se simte și el…”.
Cu o asemenea mentalitate, mita nu va dispărea niciodată. Pe de o parte pacienții trebuie să priceapă că pentru serviciile pe care le prestează personalul medical este plătit (și, de ceva vreme, nu tocmai rău), iar pesonalul sanitar trebuie să înțeleagă că acceptarea oricărui cadou este o formă de corupție. Dacă pacienții vor învăța că nimeni nu le acceptă mita, căci asta este până la urmă, atunci va dispărea și reflexul de a o oferi!
Cât despre condiționarea actului medical de primirea unei mite, aceasta reprezintă o faptă gravă, pentru care pedepsele ar trebui înăsprite!
În consecință, fie și doar pentru îmbunătățirea propriei imagini, sindicatele din Sănătate ar trebui să se gândească la o lege antișpagă.
În ceea ce privește condițiile periculoase de muncă, cred că, dacă personalul medical va primi astfel de sporuri, atunci ar trebui să le împartă cu pacienții, cu care împărtășesc respectivele condiții. Căci mediul de lucru al personalului sanitar se află acolo unde se află pacientul. Deci, la condiții egale, drepturi egale!