Primii refugiați ucraineni au fost angajați oficial în România

Publicat: 09 mart. 2022, 19:08, de Puterea.ro, în SOCIAL , ? cititori
 Primii refugiați ucraineni au fost angajați oficial în România
Refugiati ucraineni - AJOFM Bistrita Nasaud

Peste 2 milioane de oameni au fugit până acum din calea războiului din Ucraina, 82.000 dintre aceștia staționând, conform ONU, în România, iar numărul lor se așteaptă a crește în perioada următoare.

Ministerul Muncii în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) au implementat deja o serie de politici privind inserția ucrainenilor pe piața muncii din țara noastră.

În acest sens, minstrul Marius Budăi a precizat că  “primii 44 de cetățeni ucraineni au fost angajați astăzi de o companie din Bistrița. În paralel, ANOFM oferă servicii de profilare, consiliere și îndrumare pentru mai mulți cetățeni ucraineni care și-au manifestat dorința de a se angaja. Pliante cu informații pentru cetățenii ucraineni, privind condițiile de angajare în România, sunt împărțite și afișate în vămi, gări, autogări și alte puncte des tranzitate. În acelasi timp, angajații ANOFM continuă activitățile dedicate cetățenilor români aflați în căutarea unui loc de muncă”.

La rândul său, Marcel-Dumitru Miclău, Secretarul General al ANOFM, a declarat pentru Ziua de Vest că “ucrainenii care ajung în țara noastră trebuie să se înregistreze la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, având dreptul de a fi angajați în aceleași condiții ca cetățenii români.”

În urma înscrierii la agențiile teritoriale din subordinea ANOFM, ucrainenii din România pot beneficia de următoarele servicii:

  1. Informarea şi consilierea profesională – servicii acordate în mod gratuit persoanelor în căutarea unui loc de muncă, care au ca scop furnizarea de informaţii privind piaţa muncii şi evoluţia ocupaţiilor; profilarea şi încadrarea în nivelul de ocupabilitate; instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă şi îndrumarea pe parcursul procesului de integrare socio-profesională la noul loc de muncă.
  2. Medierea muncii – punerea în legătura a angajatorilor cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea stabilirii de raporturi de muncă sau de serviciu. Serviciile de mediere se acordă gratuit de pentru persoanele înscrise în baza de date a ANOFM.
  3. Formarea profesională – creşterea şi diversificarea competențelor profesionale în scopul asigurării mobilităţii şi integrării pe piaţa muncii, se oferă gratuit pentru persoanele înregistrate în baza de date a AJOFM. Accesul la programele de formare profesională se face în urma activităţii de informare şi consiliere profesională sau de mediere.
  4. Evaluarea și recunoașterea competențelor profesionale obținute în context nonformal și informal – pentru persoanele care nu deţin certificat de competenţe profesionale, de calificare sau de absolvire pentru anumite competenţe, ocupaţie ori calificare şi nu au eventuale restricţii medicale. Accesul la serviciile gratuite de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale se face în urma activităţii de informare şi consiliere profesională sau de mediere.
  5. Servicii de asistență EURES – informare, consiliere și mediere acordate persoanelor în căutarea unui loc de muncă în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European. Aceste servicii se acordă gratuit și constau în: furnizarea de informaţii privind piaţa europeana a muncii; informații privind condițiile de muncă și de viață în statele membre UE și SEE; informații despre portalul european EURES și cel național; prezentarea locurilor de muncă vacante la nivel european; informații despre schemele de mobilitate și alte programe similare de asistență și/sau sprijin financiar european.