Întâlnire de gradul trei, la Ankara: Erdogan și Ciolacu anunță o nouă eră în relațiile turco-române
Marcel Ciolacu a avut parte de o primire grandioasă la Palatul Prezidențial din Ankara, unde a fost întâmpinat de însuși președintele Recep Tayyip Erdogan. Premierul și oficialul Republicii vor susține discuții importante și vor pune la punct planuri mărețe pentru țara noastră.
Marcel Ciolacu, întâlnire de marcantă cu Recep Erdogan
Update: Premierul României și liderul turc au semnat azi, printre altele, declarația politică privind constituirea Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt, care are drept scop consolidarea relației bilaterale guvernate de Parteneriatul Strategic dintre cele două state.
Marcel Ciolacu nu a mers cu mâna goală în Turcia. Premierul i-a dus președintelui o minge semnată de Anghel și Edi Iordănescu, precum și o replică a bastonului mareșalului Averescu. Mai mult, Erdogan a primit, din Românua, și un tricou cu semnăturile Generației de Aur, unde se află nume importante.
Lista completă a documentelor semnate astăzi cuprinde:
– Acord dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia privind activitățile lucrative ale membrilor de familie ai membrilor misiunilor diplomatice și posturilor consulare;
– Acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul urbanizării;
– Aranjamentul Administrativ privind implementarea Acordului între România și Republica Turcia în domeniul securității sociale;
– Memorandum de Înțelegere între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România și Ministerul Culturii și Turismului din Republica Turcia privind cooperarea în domeniul turismului;
– Memorandum de Înțelegere între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România și Ministerul Industriei și Tehnologiei din Republica Turcia cu privire la sprijinul acordat IMM-urilor;
– Protocolul între Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia în domeniul educației și formării personalului în domeniul forțelor de ordine.
Marcel Ciolacu a declarat că întâlnirea cu președintele Erdogan și vizita în sine reprezintă „cel mai important moment în relaţia dintre România şi Turcia de la stabilirea Parteneriatului Strategic dintre ţările noastre în 2011”.
Premierul României a amintit că plecarea lui în Turcia este un pas mare în ceea ce privește soarta țării noastre, dar mai ales relația dintre cele două state, atât din punct de vedere strategic, dar mai ales economic și social.
El a mai spus că preşedintele Erdogan este „un lider cu viziune care a ştiut întotdeauna care îi sunt prietenii adevăraţi”. Astfel, l-a încurajat pe președintele turc să aibă încredere în țara noastră, care va răspunde mereu oricărei solicitări ce vine din partea Republicii.
„Suntem onoraţi că România îşi capătă astfel locul binemeritat şi este recunoscută oficial ca o ţară de interes principal pentru Turcia. De altfel, preşedintele Erdogan este un lider cu viziune care a ştiut întotdeauna care îi sunt prietenii adevăraţi.
Iar România a răspuns pe măsură, astfel încât astăzi vorbim de Turcia ca fiind principalul nostru partener economic pe care îl avem în afara UE, de unul dintre aliaţii noştri cei mai importanţi în NATO, un partener strategic în plan regional şi un bun vecin şi prieten”, a completat şeful Guvernului.
Președintele Erdogan nu a ezitat să amintească de investițiile pe care Turcia le-a făcut în țara noastră și de proiectele importante la care a participat activ în ultimii ani, începând cu 2011. În următoarea perioadă, speră că vor reuși să atingă suma-record de 16 miliarde de dolari.
„Volumul nostru de schimb comercial reciproc a depășit suma de 10 miliarde de dolari în timp de doi ani consecutiv. Scopul nostru nou este să ajungem la 15 miliarde de dolari. Facem pași fermi în această direcție.
Aproximativ 19.000 de companii turceşti care operează în România contribuie semnificativ la acest succes și la prietenia dintre cele două țări. Investițiile societăților noastre în România s-au apropiat la suma de 8 miliarde de dolari, inclusiv cele din țările terțe”, a spus președintele turc în cadrul întâlnirii oficiale.
În încheiere, Marcel Ciolacu l-a invitat pe liderul turc în România, alături de miniștrii lui, pentru o nouă reuniune a executivelor și pentru implementarea unor noi proiecte importante, decisive pentru ambele state.
„Îmi exprim convingerea că succesul acestei prime ședințe a guvernelor noastre va deschide calea pentru dezvoltarea Parteneriatului nostru Strategic.
Vreau să mulțumesc membrilor celor două delegații pentru că au făcut posibilă încheierea documentelor de astăzi, care vor da și mai multă substanță colaborării bilaterale. Îmi doresc, domnule președinte, să vă avem în scurt timp oaspete la București, alături de miniștrii dumneavoastră, pentru a organiza următoarea reuniune a guvernelor noastre”, a precizat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu, primit în Turcia cu salve de tun
Marcel Ciolacu a ajuns în Turcia și deja a bifat mai multe întâlniri importante. În acest moment, se află la Palatul Prezidențial din Ankara, unde a fost întâmpinat chiar de președintele Recep Tayyip Erdogan.
Când a ajuns la cunoscuta instituție, a avut loc un moment onorific pentru premierul țării noastre, care a fost primi cu salve de tun. Tot atunci, au fost cântate și imnurile ambelor state.
Oficialii și-au strâns mâna și urmează acum să dezbată mai multe subiecte importante. Cei doi vor discuta între patru ochi, după care oficialul va participa la ceremonia de semnare a Declaraţiei Comune pentru Înfiinţarea Consiliului Cooperării Strategice la Nivel Înalt dintre România şi Republica Turcia.
Delegația care l-a însoțit pe Marcel Ciolacu este formată din viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Justiției Alina Gorghiu, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul Muncii şi Solidarităţii sociale, Simona Oprescu, președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.
În cadrul acestei vizite vor fi semnate mai multe Acorduri și Memorandumuri de Înţelegere privind cooperarea sectorială în domenii precum securitate socială, IMM-uri, turism, aspecte funcționale privind activitatea misiunilor diplomatice ale celor două țări și urbanism.
”Lansarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt subliniază angajamentul României și al Turciei de a întări relațiile bilaterale atât în plan politic, cât și economic, pilon de bază al cooperării noastre. Turcia este principalul partener comercial non-UE al României și prima destinație extra-comunitară a exporturilor românești.
Prin viitoarele proiecte în energie, transporturi, agricultură, industrie agroalimentară și de apărare ne-am propus să creștem schimburile comerciale la 15 miliarde de dolari”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.