Primul BMW de serie alimentat cu hidrogen va fi lansat în 2028

Publicat: 08 sept. 2024, 14:13, de Autor: Ady Ivașcu, în LIFESTYLE , ? cititori
Primul BMW de serie alimentat cu hidrogen va fi lansat în 2028

BMW va lansa primul automobil cu hidrogen produs în serie până în anul 2028, după ce a făcut echipă cu Toyota pentru a lucra la această tehnologie.

Cei doi producători auto s-au asociat pentru a lucra la o platformă de vehicule electrice cu pile de combustie pentru a încerca să extindă numărul de astfel de mașini disponibile și să reducă costul tehnologiei.

BMW şi Toyota au anunțat că au încheiat un parteneriat pentru dezvoltarea unui sistem cu pile de combustie de a treia generație, care va fi instalat pe modelele ambelor companii pentru a oferi mai multe opțiuni de vehicule electrice cu pile de combustie (FCEV) pe piață, potrivit agenţiei Kyodo.

Prima etapă a asocierii în participațiune este ca BMW să lanseze primul său automobil de serie pe hidrogen.

BMW iX5 Hydrogen are o autonomie de 500 km și capacitatea de a realimenta în trei-patru minute

Producătorul auto german a testat la nivel mondial flota pilot BMW iX5 Hydrogen, cu o autonomie de 500 km și capacitatea de a realimenta în trei-patru minute.

Detalii suplimentare despre automobilul din 2028 vor fi anunțate luna viitoare, deși BMW a declarat că acesta va fi o variantă a unui model existent, mai degrabă decât ceva cu totul nou.

Sistemul de propulsie va fi fabricat de BMW și Toyota, care au semnat un acord în 2011 pentru a dezvolta împreună tehnologii de mediu, pentru a fi utilizat atât pe vehiculele de pasageri, cât și pe cele comerciale, într-un efort de a extinde gama de opțiuni de hidrogen și de a reduce costul tehnologiei.

Un vehicul electric cu pile de combustie pe bază de hidrogen utilizează un motor electric la fel ca un vehicul electric cu baterii (EV), dar în loc să își extragă energia de la o baterie, o extrage dintr-un rezervor de combustibil în care hidrogenul este separat de un catalizator pentru a produce electricitate.

Acestea pot fi realimentate rapid și au o autonomie mare, însă costul tehnologiei este în prezent destul de ridicat și există locuri limitate pentru realimentare.