Primul caz de îmbolnăvire cu HMPV în Oradea, virusul răspândit în China
Primul caz de îmbolnăvire cu HMPV (metapneumovirusul uman) a fost identificat la o femeie din Oradea. Este vorba despre virusul respirator care se răspândește în prezent în China.
În județul Bihor a fost confirmat, miercuri, primul caz de îmbolnăvire cu virusul care se răspândește în China, metapneumovirusul uman (HMPV). Acest virus este extrem de contagios și poate determina complicații severe în special la persoanele vulnerabile: copii, vârstnici și persoane cu sistem imunitar slăbit.
„Azi a fost confirmat primul diagnostic de HMPV la un pacient din Bihor, în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino”, a declarat presei locale dr. Călin Sonea, medicul-șef al Direcției de Sănătate Publică Bihor.
Pacienta este o femeie de 67 de ani din Oradea. Faptul că pacienta nu a călătorit în afara țării a determinat o dată în plus Direcția de Sănătate Publică Bihor să declanșeze o anchetă epidemiologică pentru a afla cauza îmbolnăvirii.
„Pacienta are și comorbidități, cu debut în 26 decembrie, iar simptomatologia respiratorie a fost testată PCR la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor”, a spus dr. Sonea.
În prezent, pacienta este internată la Spitalul Județean, în stare stabilă, și este izolată.
Metapneumovirusul uman (HMPV) este un virus din aceeași familie cu virusul respirator sincițial (VSR). HMPV se manifestă prin simptome asemănătoare gripei: tuse, febră, durere în gât, congestie nazală și dificultăți de respirație. Dar infecția cu HMPV poate evolua cu complicații severe, în special pneumonie, în cazul persoanelor vulnerabile.
Recent, China a raportat un număr crescut de infectări cu HMPV la copiii sub 4 ani. Centrul pentru Controlul Bolilor din China a recomandat populației să ia măsuri de protecție aceleași ca în cazul gripei: spălarea frecventă a mâinilor și aerisirea încăperilor, evitarea spațiilor închise și aglomerate, izolarea în cazul apariției simptomelor.
În prezent, nu există vaccinuri pentru HMPV, dar mai multe sunt în curs de dezvoltare, inclusiv unele care ar putea proteja atât împotriva HMPV, cât şi împotriva VSR, anunță dr. Andrew Pollard, directorul departamentului de dezvoltare a vaccinurilor de la Universitatea Oxford.