Primul deces uman din cauza gripei aviare, confirmat în SUA

Publicat: 07 ian. 2025, 12:26, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Primul deces uman din cauza gripei aviare, confirmat în SUA

Prima persoană cu o formă severă de gripă aviară H5N1 a murit, a anunțat Departamentul de Sănătate din Louisiana, SUA. Acesta este primul deces uman din cauza gripei aviare înregistrat în SUA, transmite CNN.

Persoana, care avea peste 65 de ani și se presupune că suferea și de alte boli, a fost spitalizată cu gripă după ce a fost în contact cu păsări din curte și păsări sălbatice.

Oficialii din domeniul sănătății din Louisiana au spus că, în urma anchetei epidemiologice, nu au găsit alte cazuri umane legate de infecția acestui pacient.

Experții în gripă au avertizat că virusul H5N1 va deveni și mai periculos pe măsură ce infecțiile se răspândesc.

”Este tragic, dar nu surprinzător”

„De 25 de ani, studiez arborele genealogic al acestui virus și aceasta este probabil cea mai urâtă formă a virusului pe care am văzut-o. Deci faptul că, în cele din urmă, a provocat o infecție fatală este tragic, dar nu surprinzător”, a spus dr. Richard Webby, care conduce Centrul de colaborare al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Studii privind Gripa la Animale și Păsări de la St. Jude’s Children’s Research Hospital.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, din 2003 au fost raportate peste 900 de infecții umane cu gripă aviară la nivel global și aproximativ jumătate dintre aceste persoane au decedat. Ceea ce ar putea indica o rată de mortalitate de 50% , făcând acest virus extrem de periculos. Totuși, experții nu cred că virusul ar putea ucide jumătate dintre persoanele infectate.

Pacientul din Louisiana a fost infectat cu clada D1.1 a virusului gripei aviare, o tulpină care circulă la păsările sălbatice și la păsările de curte. Ea este diferită de varianta care circulă la vacile de lapte.

De asemenea, în Canada, clada D1.1 a infectat grav o adolescentă în vârstă de 13 ani, internată la terapie intensivă. Ea și-a revenit, dar anchetatorii nu au stabilit cum s-a infectat.

„Evoluția virusului este îngrijorătoare, dar evidențiază modul în care trebuie să prevenim fiecare posibilă infecție pentru a reduce riscul de transmitere ulterioară la alte persoane”, a spus dr. Seema Lakdawala, microbiolog și imunolog, care studiază transmiterea gripei la Emory University School of Medicament.

Secvențierea genetică a unei părți a virusului a indicat unele modificări genetice care sugerează că acesta a suferit o mutație în organism pentru a se adapta la tractul respirator uman. Cu toate acestea, o astfel de mutație nu este singura necesară pentru a face un virus mai contagios sau mai transmisibil interuman, potrivit cercetătorilor intervievați de AFP.