Primul meu roman scris cu gândul la cititori, spune Cărtărescu despre Theodoros
Mircea Cărtărescu a lansat, la târgul Gaudeamus, romanul „Theodoros”, adică „darul lui Dumnezeu”. Romanul a fost lansat pe piață inițial pe 21 noiembrie la Librăria Humanitas.
Cărtărescu a mărturisit, sâmbătă, la Gaudeamus, că „Theodoros”, un „proiect străvechi” al scriitorului, este o carte scrisă cu mare dragoste, primul său roman scris cu gândul la cititori.
„Despre ‘Theodoros’ vreau să vă spun că este un proiect străvechi al meu, de 40 de ani mă gândesc la el, sunt nenumărate ‘entries’, ca să zic aşa, în jurnalul meu. În aceşti 40 de ani fac aluzie la un posibil roman despre un posibil personaj numit Theodoros, dar niciodată în aceşti 40 de ani n-am apucat să încep acest roman, pentru că am avut alte proiecte, care mi se păreau mai urgente şi care corespundeau mai mult stării mele sufleteşti de atunci”, a spus Cărtărescu la lansarea romanului.
El a arătat că nu a avut, până acum, nici „maturitatea” necesară pentru a începe acest roman.
„Degeaba l-aş fi început la 25 sau la 30 de ani. N-ar fi ieşit nimic din asta. Atunci încă nu citisem cu adevărat marile cărţi sapienţiale, absolut necesare pentru scrierea şi mai ales pentru înţelegerea acestor cărţi. Nu aveam o experienţă bună a Bibliei, care este o carte fundamentală. Nu aveam nici măcar cunoştinţe despre existenţa aşa-zisei Biblii etiopiene, care este de o mare frumuseţe. Se numeşte Kebra Nagast şi corespunde Bisericii etiopiene tradiţionale, veche de mii de ani”, a menţionat scriitorul.
„Theodoros” este o carte scrisă cu mare dragoste, prima scrisă cu adevărat pentru cititor, a transmis Cărtărescu.
„Este o carte scrisă cu mare dragoste. Ăsta este lucrul cel mai important pe care vreau să vi-l spun. Este prima mea carte. Nu ştiu dacă este primul meu roman sau nu, asta nu are nicio importanţă. Romanul este ceea ce numim roman, cea mai bună definiţie a romanului este ‘o scriere de peste 90.000 de semne’. (…) Nu contează ce este cartea aceasta. Important este că ea este prima mea carte scrisă cu adevărat pentru cititor, având cititorul în minte. Până acum, eu scriam cărţile pentru mine însumi. Eu mă consideram cel mai avizat şi cel mai adecvat cititor al cărţilor mele”, a afirmat romancierul.
Cărtărescu a scris „Theodoros” ca un dar.
„De data aceasta, aşa cum arată şi numele, ‘Theodoros’, care înseamnă ‘darul lui Dumnezeu’, am ales şi eu să vă fac un dar. Este un dar, este un dar fără niciun fel de gând ascuns, este un dar cu bucurie şi cu toată generozitatea de care mă simt în stare. Am vrut ca dumneavoastră să aveţi în mâini această carte, să vă bucuraţi de ea, să gustaţi, dacă se poate, poveştile din ea, deşi pentru mine poveştile nu sunt esenţiale, şi mai ales limba, limbajul în care am scris această carte”, a adăugat scriitorul.
El le-a mulţumit tuturor celor care au cumpărat romanul, o carte „nu foarte ieftină, dar justificat relativ scumpă cum este preţul ei” (89,00 lei, la Gaudeamus), urându-le o lectură plăcută.
Cel mai nou roman al lui Mircea Cărtărescu, autor al unor opere apreciate, traduse în numeroase limbi de largă circulaţie şi răsplătite cu prestigioase premii internaţionale, precum „Nostalgia”, „Orbitor sau „Solenoid”, „Theodoros” a fost lansat pe 21 noiembrie, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.
Mircea Cărtărescu a fost distins recent cu Premiul pentru Literatură în Limbi Romanice 2022, oferit în cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Guadalajara (Mexic), acordat, potrivit Institutului Cultural Român, „pentru proza sa debordantă şi plină de imaginaţie, care îmbină elemente fantastice şi realiste cu ficţiuni speculative şi care investighează construcţia identitară a unui spaţiu periferic al peisajului european”.
Unicul scriitor român căruia i-a mai fost decernat Premiul FIL este Norman Manea, la ediţia din 2016 a Târgului Internaţional de Carte de la Guadalajara.
Printre laureaţii acestui premiu se mai numără scriitorii Emmanuel Carrere, Nicanor Parra, Juan Marse, Sergio Pitol, Antonio Lobo Antunes, Claudio Magris, Enrique Vila-Matas.