Cu mult înainte ca oamenii să înceapă să creeze reactoare nucleare pentru a satisface nevoile de energie, pe vremea când microbii stăpâneau Pământul, natura ne-a devansat și a „construit” primul reactor nuclear de pe Pământ.
În mai 1972, un fizician de la o fabrică de reprocesare nucleară din Pierrelatte, Franța, analiza probe de uraniu, când a observat ceva destul de ciudat.
În zăcămintele comune de minereu de uraniu apar trei izotopi diferiți: uraniu 238, uraniu 234 și uraniu 235. Dintre aceștia, uraniul 238 este cel mai comun, iar uraniul 234 este cel mai rar. Izotopul 235 reprezintă însă aproximativ 0,72 la sută din zăcămintele de uraniu și este cel mai dorit, deoarece dacă este îmbogățit la 3 la sută, poate fi folosit pentru a crea o reacție nucleară stabilă, scrie IFL Science.
În probele din câmpul Oklo din Gabon, Africa, izotopul 235 a fost raportat a fi la 0,717 la sută din total. S-ar părea că diferența este mică, dar este destul de surprinzătoare, potrivit experților.
„Tot uraniul natural de astăzi conține 0,720% U-235. Dacă l-ați extrage din scoarța terestră, din roci de pe Lună sau din meteoriți, asta ați găsi. Dar această bucată de rocă din Okla conținea 0,717%”, preciza Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).
După ce au efectuat cercetări suplimentare, oamenii de știință au descoperit că alte sedimente din această zonă conțin și mai puțin izotop – aproximativ 0,4 la sută.
După mii de ani de reacții nucleare, „primul” reactor nuclear din lume s-a oprit încet
La început, oamenii de știință au presupus că zăcămintele de uraniu au suferit o reacție prelungită de fisiune nucleară. Cu toate acestea, analize suplimentare au arătat că „uraniul a trecut printr-o reacție naturală susținută de fisiune în urmă cu mai bine de 2 miliarde de ani”. Deficitul de 235U din Okla ar putea fi cauzată fie de fracționarea izotopică, fie de o reacție naturală în lanț”, se arată în raportul USGS. Ei au adăugat că reacția în lanț a fost în curând confirmată de analize care au arătat conținutul izotopic anormal al elementelor pământurilor rare din cauza fisiunii și spectrul krypton-xenon caracteristic fisiunii 235U.
În cele din urmă, după mii de ani de reacții nucleare, „primul” reactor nuclear din lume s-a oprit încet.