Primul român care a ajuns în spațiu povestește despre momentul în care parașuta nu i s-a deschis
Dumitru Prunariu nu mai are nevoie de nicio introducere. Recent, cunoscutul cosmonaut a împărtășit mai multe momente fascinante petrecute în timpul carierei sale. Printre acestea se numără și momentul în care parașuta nu s-a deschis. La acel moment, alături de el se afla și Leonid Popov.
„Ne-a panicat puțin situația aceasta. Ne-am dat seama că parasuta încă nu s-a deschis, ne-am uitat unul la altul, ne-au trecut transpirații reci, efectiv se vedeau broboane și pe fața lui Popov și pe fața mea. Eram în legătură radio cu cei de la sol, cu centrul de urmărire a zborului, care în permanență ne transmiteau anumite date, le transmiteam și noi și dintr-o dată s-a făcut liniște totală și acolo. Abia atunci am înțeles… În momentul în care, totuși, s-a deschis parașuta, s-a auzit prin radio de jos «Ura, sunt salvați!».. și am realizat încă o dată prin ce situație tensionată am trecut”, a povestit Dumitru Prunariu pentru Gândul.
Dumitru Prunariu: Fii măcar de acord să nu apară în presă!
Aceasta nu este singura poveste pe care Dumitru Prunariu a împărtășit-o. Celebrul cosmonaut povestește că, regimul comunist i-a cerut să ascundă, pur și simplu, că se numește și Dorin, considerând că nu sună suficient de „hotărât”.
„Totdeauna am fost și în familie și între prieteni Dorin. Nașul meu a fost Dumitru și părinții, conform tradiției, mi-au pus și numele nașului. Înainte de zborul cosmic, o delegație de la CC a venit și mi-a propus să-mi schimbe numele, să-mi taie Dorin din toate documentele, toate actele și am spus «nu se poate.
Ăsta e numele care îi place mamei mele». Și au spus «bine, atunci fii măcar de acord să nu apară în presă.» Și am întrebat de ce. Pentru că Dumitru Prunariu sună mai hotărât. OK, am fost de acord. În acte mi-au rămas numele”, a povestit acesta.
Dumitru-Dorin Simion Prunariu s-a născut la 27 septembrie 1952, la Braşov. La vârsta de 28 de ani, a devenit primul şi singurul cosmonaut român, după ce a zburat la bordul Soiuz 40 până la complexul orbital Saliut 6 într-o misiune cosmică ce a durat aproximativ 8 zile.A urmat cursurile Liceului de Cultură Generală nr. 4, actualul Colegiu Naţional ”Grigore Moisil”. A absolvit Facultatea de Aeronave a Institutului Politehnic din Bucureşti (1976), în această perioadă fiind deja pilot sportiv în cadrul aerocluburilor din Bucureşti şi Braşov. În 1985, a devenit doctorand în cadrul Institutului de Aviaţie din Bucureşti, iar în 1999 a obţinut titlul ştiinţific de doctor inginer în specialitatea ”Dinamica sistemelor aerospaţiale”