Primul vaccin ARNm contra cancerului, în ultima fază de testare

Publicat: 26 apr. 2024, 14:28, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Primul vaccin ARNm contra cancerului, în ultima fază de testare
AstraZeneca autorizație retrasă Comisia Europeană

Primul vaccin ARN mesager personalizat contra melanomului  –care are capacitatea de a stopa și cancerele pulmonar, de vezică urinară și renal – este în studiu clinic de faza a 3-a,  la nivel internațional, transmit agențiile de presă.

Aceasta este ultima etapă de testare a vaccinului și este coordonată de University College London Hospital NHS Foundation Trust (UCLH). Potrivit www.merck.com, studiul de faza a 3-a va fi testat pe pacienţi din peste 25 de ţări.

Dr. Heather Shaw, coordonatoarea studiului, a declarat că vaccinul are porențialul de a vindeca pacienți cu melanom – o formă de cancer al pielii extrem de agresiv,  dar el este testat și pentru alte tipuri de cancer.

Vaccinul este produs de companiile farmaceutice Moderna și Merck.

După studiul de faza a 2-a, vaccinul a redus în mod considerabil riscul de recidivă a cancerului la pacienții diagnosticați cu melanom.

Potrivit datelor din faza a 2-a, publicate în decembrie, persoanele cu melanom grav care au primit vaccinul, administrat în acelaşi timp cu medicamentul împotriva cancerului Keytruda de la MSD, au prezentat un risc redus  aproape la  jumătate (49%) de deces sau de revenire a cancerului după trei ani, comparativ cu persoanele tratate numai cu medicamentul anticancer.

Vaccinul transmite organismului să atace celulele canceroase și să preină revenirea melanomului.

Cunoscut sub numele de ARNm-4157 (V940), vaccinul vizează neoantigenii, antigeni tumorali specifici fiecărui pacient în parte. Aceştia sunt markeri tumorali care pot fi recunoscuţi de sistemul imunitar.

Vaccinul poate recunoaşte până la 34 de neoantigeni şi activează un răspuns imun antitumoral bazat pe mutaţiile unice în fiecare caz de cancer.

Profesorul Lawrence Young, de la Universitatea din Warwick, a declarat că ”aceasta este una dintre cele mai interesante evoluţii în terapia modernă a cancerului”.  Astfel, pentru acesta, „interesul faţă de vaccinurile împotriva cancerului a fost reaprins în ultimii ani prin înţelegerea mai profundă a modului în care organismul controlează răspunsurile imune şi prin apariţia vaccinurilor ARN mesager”.