Primul vaccin contra unei infecții transmise de țânțarul tigru, aprobat de EMA

Publicat: 03 iun. 2024, 08:15, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Primul vaccin contra unei infecții transmise de țânțarul tigru, aprobat de EMA
țânțari infecție West Nile deces județul Suceava

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a dat undă verde primului vaccin produs în Europa împotriva virusului Chikungunya, transmis omului de țânțarul tigru, avertizând, în același timp, că schimbările climatice ar putea favoriza răspândirea acestei infecții. 

Infecția cu virusul Chikungunya este o boală asemănătoare febrei denga și cu cea cauzată de virusul Zika, determinând în cazul persoanelor infectate simptome precum febră mare și leziuni articulare adesea grave.

EMA a acordat autorizație de introducere pe piață vaccinului Ixchiq, produs de compania europeană Valneva Austria, acesta fiind ultimul pas înainte de autorizarea  emisă de Comisia Europeană.

Vaccinul, într-o singură doză, stimulează organismul să producă anticorpi neutralizanți la 28 de zile de la administrare  persoanelor cu vârsta peste 18 ani.

Protecția oferită de vaccin durează șase luni de la administrarea dozei.

„Chikungunya nu este endemic în Europa”

Boala cauzată de acest virus afectează în principal populațiile care trăiesc „în regiuni tropicale și subtropicale”, a subliniat EMA. „Chikungunya nu este endemic în Europa”, majoritatea pacienților fiind infectați în timpul călătoriilor în afara continentului european, notează agenția cu sediul la Amsterdam.

EMA raportează „incidente sporadice de transmitere ulterioară de către călătorii infectați după întoarcerea lor, în principal în sudul Europei”.

Răspândirea țânțarilor, vectori ai virusului Chikungunya „din cauza schimbărilor climatice ar putea duce la apariția unor cazuri de Chikungunya în regiunile  cruțate până acum ”, avertizează EMA.

În prezent, nu există tratament pentru Chikungunya, numită boala „omului  îndoit” în Kimakonde, o limbă vorbită în Tanzania și Mozambic. Această sintagmă este evocatoare  pentru durerile articulare foarte puternice pe care le acuză pacienții.

Pacienții încep să se simtă rău la 4-8 zile după înțepătura de țânțar. Simptomele acestei infecții sunt: febră mare, instalată brusc, dureri articulare, umflarea gleznelor și încheieturilor, dureri musculare, erupții cutanate, greață,oboseală. Sunt persoane care trec prin această infecție fără niciun simptom, cu recuperare completă. Dar sunt și categorii de persoane – vârstnicii, persoanele cu afecțiuni cronice, sugarii  – care pot face forme grave, care necesită spitalizare din cauza cauza erupțiilor cutanate severe, a inflamațiilot neurologice, cardiace etc, care le pot pune viața în pericol.

Chikungunya a fost identificat în Tanzania în 1952 și este acum prezent în 110 țări din Africa, Asia, America și Europa, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Brazilia a avut focare de Chikungunya în mai multe regiuni, raportând peste 160.000 de cazuri în primul trimestru al anului 2024, a anunțat EMA. „Majoritatea țărilor care raportează un număr mare de cazuri […] sunt situate în America de Sud și Centrală”, potrivit EMA.