Principalele îngrijorări ale românilor și de ce nu se așteaptă la schimbări în bine anul acesta
Principalele probleme cu care se confruntă românii în acest an sunt cele de natură economică. Creșterea costului de trai reprezintă cea mai mare problemă, de la nivelul personal până la cel european, însă românii își manifestă îngrijorarea pentru întreaga situație economică, conform unui sondaj european.
Inflația a crescut semnificativ în România pe tot parcursul anului trecut, având efecte majore asupra prețurilor și dobânzilor. Chiar dacă inflația a scăzut la începutul anului 2023 cu mai mult de un punct procentual, în mare parte din cauza scăderii prețului la energie la nivel international, prețurile la alimente au rămas cu până la 40% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.
Conform unui sondaj făcut de UE în ianuarie – februarie și publicat în aprilie, îngrijorările românilor sunt bazate pe realitatea economică din ultimul an, dar și pe urmările celor doi ani de pandemie care au pus presiune pe situația economică a gospodăriei lor.
Sănătatea și educația sunt următoarele teme care îi preocupă pe români.
Situația internațională este, de asemenea, o preocupare a românilor, în special din cauza proximității geografice a conflictului din Ucraina. Cetățenii de rând au fost implicați direct în sprijinirea celor care au fugit din Ucraina de când a început războiul, iar aproape jumătate dintre respondenți sunt mulțumiți de răspunsul României și 58% de răspunsul Uniunii Europene la invazia rusă din această țară.
Relația românilor cu UE
Încrederea românilor în armată a crescut ușor, de asemenea, față de vara anului trecut. Conflictul din Ucraina continuă, iar la un an de la invazia rusă românii apreciază că există și efecte economice semnificative ale acestui război.
Pe acest fond, românii nu se așteaptă la o schimbare majoră în bine a vieții lor în următoarele 12 luni, majoritatea estimând că aceasta va fi la fel în următoarea perioadă. Așteptările sunt similare în ce privește situația economică a țării, dar ceva mai optimiste în legătură cu evoluția situației economice din Uniunea Europeană.
În perioada următoare, România, în calitate de stat membru UE, poate să primească granturi și împrumuturi în valoare totală de 29 de miliarde de euro prin implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), lansat la nivel comunitar pentru a contracara efectele pandemiei COVID.
Pentru a primi aceste finanțări, România s-a angajat să aplice anumite reforme agreate cu Comisia Europeană, astfel încât să acopere nevoile țării și să urmărească și prioritățile asumate la nivel european.
Cei 6 piloni care ar urma să beneficieze de finanțări prin PNRR sunt tranziția verde, transformarea digitală, creșterea inteligentă, coeziunea socială și teritorială, sănătatea și reziliența economică, socială și instituțională, politici pentru generația următoare, copii și tineri.
Nivelul încrederii în Uniunea Europeană al românilor este apropiat de media cetățenilor din toate țările UE, românii recunoscând în primul rând ca principal rezultat pozitiv al Uniunii dreptul la libera circulație, de a munci și studia oriunde pe teritoriul acesteia. În rândul românilor, nu există diferențe
majore între principalele grupe de vârstă în ceea ce privește încrederea în Uniunea Europeană, aceștia găsind elemente pe care să le aprecieze și care să îi facă să creadă în construcția europeană.
În ceea ce privește sursa informațiilor, românii se informează cu privire la temele de actualitate cu precădere de la televizor, dar și din discuțiile cu cei apropiați. Majoritatea folosesc internetul zilnic, preponderent acasă, dar nu consideră internetul și în special rețelele sociale ca fiind o sursă de încredere pentru a fi la curent cu temele politice.
Românii sunt conștienți de existența știrilor false sau care denaturează realitatea, dar doar jumătate dintre ei spun că știu să le identifice, existând astfel nevoia unor programe de popularizare în rândul populației a metodelor de recunoaștere a știrilor false.