Printre cadavre și oameni dispăruți, Halina, în vârstă de 90 de ani, supraviețuiește cu ce are în cămară
Localitatea Hostomel din apropiere de Kiev, s-a aflat 35 de zile sub ocupație rusă. Și, tot vreme de 35 de zile armata ucraineană a încercat să elibereze această suburbie a capitalei Ucrainei.
Lucru care s-a și întâmplat. Cea mai mare parte a locuitorilor din Hostomel, de teama bombelor, a fugit încă din primele zile ale invaziei. Și, acum, preluând controlul asupra localității, autoritățile din Hostomel caută 400 de oameni care sunt dați dispăruți. Unsprezece cadavre au fost găsite într-un garaj, după cum a declarat fostul ministru de Interne, Arsen Avakov. Dar foarte multe nu sunt de găsit. Taras Dumenko, şeful administraţiei militare locale a declarat că forțele de urgență ale Ucrainei caută persoane despre care se știe că au fost răpite, cum e cazul familiei unui medic, dar și cadavre ale unor oameni despre care au fost încunoștințați că au fost uciși, dar ele nu mai sunt nicăieri. „Știm despre oameni că au fost uciși, există confirmări, fotografii și înregistrări video, dar încă nu îi putem găsi. Atunci când era legătură telefonică, martorii oculari au putut să ne transmită aceste informații, dar încă nu îi putem găsi” – a explicat Dumenko. Potrivit acestuia, armata rusă l-a ucis pe primarul localității, Iuri Prilipko, precum şi pe voluntarii Ruslan Karpenko și Ivan Zoria. Cadavrele acestora deja au fost găsite. Dumenko a mai declarat că invadatorii i-au răpit pe soțul și fiul unui medic din Hostomel, care încă nu pot fi găsiţi. De asemenea, se caută cadavrul șefului pompierilor de pe aeroportul Hostomel. Conform lui Dumenko, rușii „au curățat urmele atrocităților pe care le-au comis”. „Puteai să mergi în direcția Hostomel, iar de-a lungul drumului erau mașini cu trupuri neînsufleţite împușcate, inclusiv copii. La întoarcere, aceste cadavre nu mai erau, dispăruseră” – a precizat Dumenko. Mai mulţi locuitori din Hostomel au fost găsiţi în Bucha, unde a fost zilele trecute măcel.
Și, printre atâtea cadavre și printre atâtea probleme, soldații ucraineni au dat cu bucurie de Halina, o bătrână în vârstă de 90 de ani, care a supraviețuit singură printre bombardamente. Ba, mai mult, după cum spune femeia, nici măcar nu s-a temut și n-a fugit niciodată la niciun adăpost. În căsuța ei, Halina s-a gospodărit cu ce a avut în cămară: cartofi, morcovi, sfeclă roșie, ceapă, mere. De asemenea, a avut grijă și de pisoii și de rațele ei. Când au găsit-o soldații ucraineni, ea nu s-a plâns și nu s-a lamentat. „Sunt bătrână, nu mă mai sperie nimeni și nimic. Nu mă tem de sovietici, în copilărie am trăit și al Doilea Război Mondial”, a mărturisit Halina soldaților ucraineni. Apoi, soldații i-au mai dus câte ceva de mâncare. Și, Halina, în timp ce primea punga cu produse alimentare din mâna unui soldat, i-a spus acestuia: „Dă-mi adresa ta, vreau să-i trimit o scrisoare soției tale și să-i spun că ești un om bun”. Halina este, acum, un simbol al supraviețuirii la vreme de război.