Prințul fugar, magnatul diamantelor și complotul secret pentru a obține terenuri regale de 145 milioane de euro

Publicat: 20 aug. 2024, 14:57, de Autor: Radu Caranfil, în Justitie , ? cititori
Prințul fugar, magnatul diamantelor și complotul secret pentru a obține terenuri regale de 145 milioane de euro

Noi avem parte aproape zilnic de câte o veste cu pățaniile telenovelistice ale acestui personaj. Ne-am obișnuit cu ridicolul acestei povești și cu cerbicia instanțelor de a-l proteja de indemnitățile unui sejur prin pușcăriile românești. Să privim cum vede POLITICO toată această istorie…

România luptă pentru a aduce în fața justiției un prinț fugar, într-un complicat spectacol juridic european.

Într-o după-amiază înnorată de aprilie, în inima Mediteranei, patru ofițeri de poliție îmbrăcați în civil se apropiau de intrarea luxoasei stațiuni Westin Dragonara din Malta. Ținta lor era un invitat al acestui hotel de cinci stele, o clădire neoclasică roz și crem, cu plajă privată și camere ce pot ajunge până la 5.000 de euro pe noapte. În momentul în care prințul Paul al României a ajuns și cobora din mașină, ofițerii l-au oprit și i-au spus că trebuie să-i însoțească, executând un mandat european de arestare.

Polițiștii răi din Malta

Prințul Paul a protestat, cerând să i se permită să meargă în camera sa pentru a aduce documente care i-ar fi dovedit nevinovăția, dar polițiștii nu au cedat. „Nu m-au ascultat, doar m-au luat și m-au dus la mașină pentru a fi arestat,” a povestit el într-un interviu telefonic acordat POLITICO din Malta, unde a fost forțat să rămână luni de zile, fiind subiectul unui conflict juridic între țările din UE.

Personajele principale

Acest incident a declanșat cel mai recent capitol dintr-o sagă juridică extraordinară, care se întinde pe parcursul a decenii și în mai multe țări europene. În centrul acesteia se află Paul, nepotul în vârstă de 76 de ani al unuia dintre ultimii regi ai României, care a fost vânat în toată Europa pentru rolul său într-o schemă de revendicare ilegală a terenurilor regale care au aparținut strămoșilor săi. Alte figuri implicate în acest complot includ un magnat israelian al diamantelor, fostul șef de cabinet al unui premier român condamnat pentru corupție și o serie de birocrați care au luat mită.

Reîntoarcerea prințului

La aproape o oră de mers cu mașina de București se află vasta Pădure Snagov. Acolo, pisici sălbatice se plimbă pe crengile înalte ale fagilor, iar cerbii și mistreții beau din lacul șerpuitor. O insulă mică, accesibilă printr-un pod, adăpostește o mănăstire medievală celebră, despre care se spune că este locul de odihnă final al lui Vlad Țepeș.

O parte din această pădure a aparținut cândva regelui Carol al II-lea al României, care a domnit între 1930 și 1940. Aceste terenuri, ca toate proprietățile regale, au fost confiscate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial de guvernul fascist și apoi de comuniști, care au abolit monarhia în 1947.

Un bastard cu pretenții

Familia regală a României, aflată în exil timp de peste 40 de ani, a fost împrăștiată în toată Europa, inclusiv Paul, care s-a născut la Paris în 1948 din Mircea Hohenzollern, fiul cel mai mare al regelui Carol al II-lea, și o femeie comună. Căsătoria lor a fost anulată la scurt timp după nașterea lui Paul.

Educat alături de regele Charles

Paul a fost crescut în Franța și educat la școli internate de elită în Marea Britanie. El a fost coleg de generație cu regele Charles la Gordonstoun și nu a pus piciorul în România până în anii 40. Abia după căderea comunismului în 1989, Paul a putut să se întoarcă în țara strămoșilor săi. Deși nu era cetățean român, pașaportul său britanic îl identifică drept Paul Philip al României.

Ajuns acasă, nu a fost bine primit

Întoarcerea sa nu a fost însă primită cu brațele deschise de toată lumea. Deși monarhia nu a fost restaurată, guvernul a acordat ramurii principale a familiei regale un rol ceremonial. Paul, pe de altă parte, a fost respins. Chiar și după ce o instanță din România i-a confirmat originea regală în 2012, revendicarea sa nu a fost acceptată pe deplin în țara sa ancestrală, nici măcar de familia sa extinsă.

Începutul complotului

În 2006, Remus Truică, fost șef de cabinet al premierului Adrian Năstase, l-a invitat pe Paul la proprietatea sa de lângă Pădurea Snagov. În cadrul unei întâlniri la vila sa, Truică i-a propus un acord prințului: compania sa, Reciplia SRL, ar putea recupera terenurile ancestrale disputate ale lui Paul — Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa — în schimbul cedării unui procent cuprins între 50 și 80 la sută din proprietăți. Terenurile valorau împreună 145 de milioane de euro.

Diamantele și revendicarea

În ciuda promisiunilor lui Truică, Paul a descoperit că în spatele acestei afaceri se afla un grup condus de un miliardar israelian, Benyamin Steinmetz. În realitate, Steinmetz, un magnat al minelor cu o avere făcută inițial din diamante africane, era finanțatorul principal al planului de revendicare a terenurilor regale. Paul, deranjat de implicarea lui Steinmetz, a încercat să se retragă din acord, dar fără succes.

Cofăptășia s-a destrămat trist

În final, relația dintre Paul, Truică și Steinmetz s-a deteriorat complet după ce Paul a primit proprietatea asupra Pădurii Snagov și Fermei Regale Băneasa și a transferat ambele proprietăți către Reciplia. Steinmetz a încercat să-l liniștească pe Paul, spunându-i că banii vor veni, dar prințul și-a pierdut răbdarea și, în 2015, a depus o plângere la poliție.

Lungul braț al legii

În 2020, după ani de investigații, Paul a fost condamnat de cea mai înaltă instanță din România pentru corupție, fiind condamnat la trei ani și jumătate de închisoare. Dar Paul nu era acasă când poliția a venit să-l aresteze, iar la scurt timp după aceea, a fost emis un mandat de arestare internațional prin Interpol.

Franța, Grecia, Cipru, Malta…

În timp ce era fugit, Paul a fost prins în Franța în 2022, dar a reușit să evite extrădarea pe motive legale, argumentând că nu a avut parte de un proces corect în România. Apoi, în aprilie 2024, Paul a fost arestat în Malta, unde a petrecut două luni în închisoare, înainte ca un tribunal maltez să refuze extrădarea sa în România din motive de drepturile omului, decizie ce a reluat cele similare, din Franța, Grecia și Cipru.

Nu vrea deloc la pușcărie… că nu e la nivelul lui de prinț

În prezent, Paul rămâne un om liber, dar cu un mandat de arestare european încă în vigoare și cu o condamnare în România. Cu toate acestea, el nu renunță la lupta sa pentru a-și revendica terenurile regale și continuă să se considere victima unei nedreptăți.

Nu sunt înfrânt,” a spus el. „Sunt foarte pregătit pentru luptă.

Această poveste complicată și întortocheată scoate în evidență nu doar ambițiile și luptele interne ale unei familii regale scufundate în irelevanță, dar și dificultățile cu care România se confruntă în a aduce în fața justiției figuri puternice și controversate.

(adaptare POLITICO)