Prioritățile noului Guvern pentru Agricultură
Un pact naţional privind creşterea suprafeţei irigabile din România, de la 1,6 milioane la 2,7 milioane de hectare prin investiţii până în 2028, este unul dintre obiectivele prioritare ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, conform programului de guvernare propus de coaliţia PSD-PNL-UDMR-grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. Sute de milioane de euro vor fi alocate proiectului.
În document se vorbeşte şi despre modernizarea infrastructurii de irigaţii deţinute de OUAI-uri, prin finalizarea proiectelor contractate în valoare de 500 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile. În plus, se vorbește și despre înfiinţarea de amenajări locale de irigaţii în afara sistemului de irigaţii principal cu alocare de 100 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile. De asemenea, este luată în calcul finanţarea achiziţiei de echipamente pentru irigaţii cu alocare de 200 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile.
„Regândirea programului AgroInvest prin: garantarea de către stat a creditelor de investiţii cu 90%; acordarea de credite de minimum 20 de ani pentru investiţii cu o dobândă de până la 2% marja fixă plus ROBOR. Instrument de gestionare risc – asigurarea culturilor în România. Sprijinirea sectorului de creştere a suinelor. Finanţarea fermelor, atât de reproducţie cât şi de creştere şi îngrăşare, astfel încât să ajungem la un efectiv de 2,4 milioane de capete porcine în zona industrială cu alocare de 1,4 miliarde de lei”, sunt alte obiective înscrise în programul Ministerului Agriculturii.
De asemenea, se doreşte dezvoltarea fermelor de familie, prin finanțarea construcției de adăposturi cu o capacitate între 50 şi 100 de capete, cu un plafon de 30 de milioane de euro. Și sprijinirea sectorului de creştere a păsărilor prin realizarea de ferme cu o capacitate de 10 milioane de locuri, prin alocarea a 100 de milioane de euro, împreună cu sprijinirea sectorului de creştere a bovinelor şi suinelor, prin achiziţionare matcă de reproducţie cu fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltare, sunt considerate drept piloni de dezvoltare.
La capitolul procesare, în sectorul de panificaţie se prevede lansarea unui apel de proiecte prin Programul Naţional Strategic cu o alocare în valoare de 200 de milioane de euro.
În cadrul implementării Programului Romaliment, ministerul are în vedere o schemă de ajutor de stat de un miliard de euro pentru investiţii în retehnologizare, modernizare şi extindere pentru unităţile deja existente de procesare a materiilor prime agricole.
În programul ministerului este prevăzută şi dezvoltarea centrelor de colectare, sortare, ambalare şi depozitare şi punerea lor la dispoziţia formelor asociative cu rol economic. Ministerul Agriculturii mai are în program finanţarea din PNS a activităţilor de sprijin şi îndrumare a formelor asociative, în vederea creării şi dezvoltării de asociaţii agricole – un milion de euro.