Privește cerul: Ce se poate vedea noaptea, în decembrie, din România
Cerul în serile de decembrie conține constelații care fac parte din mitul lui Perseu, iar cele mai strălucitoare stele din constelație sunt Mirfak și Algol. Luna aceasta aduce și cele mai scurte zile din an: 22, 23 ș 24 decembrie, se menționează în calendarul astronomic publicat de Observatorul Amiral Vasile Urseanu.
În decembrie, seara se văd planetele Venus, Saturn și Jupiter. Dimineața se vede Marte. Venus este cea mai strălucitoare, urmată de Jupiter și Saturn. PE 4 decembrie la ora 09:48 s-a produs faza de Lună Nouă. Pe 11 decembrie se produce faza de Primul Pătrar, la ora 03:42, iar Luna se vede seara. Pe 19 decembrie, la ora 06:36, se produce faza de Lună Plină, iar pe 27 decembrie Luna se afla în faza de Ultimul Pătrar, la ora 04:24. Luna începe sa răsară după miezul nopții.
Mersul planetelor în decembrie 2021
Seara se văd Venus, Saturn și Jupiter. Dimineața se vede Marte. Pe cerul de seară, în aceeași direcție, se văd trei planete, dintre care două foarte strălucitoare. Le puteți vedea imediat cum se înserează, de pe la ora 17:30. La acea oră trebuie să priviți înspre apus (sud-vest), direcție în care veți vedea un astru foarte strălucitor. Aceasta este planeta Venus, care este cea mai apropiată de noi. În stânga lui Venus se mai vede un astru strălucitor, care este planeta Saturn, iar și mai în stânga de acesta, se vede Jupiter. Venus este cea mai strălucitoare, urmată de Jupiter și Saturn, trei planete vizibile foarte ușor în luna decembrie.
Dacă le priviți în fiecare săptămână, la aceeași oră, veți vedea cum Venus se apropie de Saturn. Pentru că este apropiată de noi, Venus se mișcă aparent rapid printre stele. Dimineața, chiar înainte de răsăritul Soarelui, în jurul orei 7, se poate vedea și planeta Marte. Nu este foarte strălucitoare pentru că acum este departe, dar se distinge foarte ușor. Puteți găsi planeta înspre sud-est, nu foarte sus pe cer, pe la ora 7 dimineața.
La începutul lunii se află în constelația Libra, dar pentru că se mișcă repede printre stele, va ajunge la sfârșitul lunii în Scorpius. Atunci, în dreapta planetei se află o stea strălucitoare, Antares din constelația Scorpius. Veți vedea foarte ușor cum Antares pâlpâie, iar Marte nu, aceasta fiind și diferența dintre stele și planete.
Planetele Uranus și Neptun se află și ele pe cer în nopțile de decembrie, dar nu se pot vedea cu ochiul liber.
Constelații vizibile pe cerul de seară în decembrie 2021
Cerul în serile de decembrie conține constelații care fac parte din mitul lui Perseu. Constelațiile se întind de la orizontul vestic până deasupra capului. Eroul, Perseus, se află sus pe cer, înspre est, aproape de zenit (deasupra capului). El se întinde spre Andromeda, pe care o salvează. Nu departe de ei se află constelația sub forma literei „W”, Cassiopeia, mama Andromedei.
Cea mai strălucitoare stea din Perseus se numește Mirfak (alpha Persei) și se poate identifica ușor ca steaua strălucitoare de sub W-ul format de stelele din Cassiopeia. A doua stea ca strălucire din Perseus se numește Algol (Ochiul diavolului), o stea a cărei strălucire variază în timp, din cauza acoperirii reciproce a două stele. Locul unde se află Algol reprezintă poziția capului Meduzei, monstrul decapitat de Perseus și folosit la distrugerea monstrului marin care o amenința pe Andromeda.
Monstrul este Cetus al cărui cap se afla chiar înspre sud. Două dintre stelele constelației sunt mai luminoase, aflându-se la sud-vest de Pleiade și înspre orizontul de sud-vest. Steaua aflată la sud-vest de Pleiade este Menkar. Reprezintă nara balenei iar numele său înseamnă chiar „nara”. Între Cassiopeia și steaua Mirfak se află „roiul dublu din Perseu”, o aglomerare de stele aflată la 7000 de ani lumină depărtare de Soare. Cu ochiul liber se distinge o pată difuza în acest loc, dar prin instrumentele astronomie zeci și sute de stele devin vizibile.
Un alt personaj din poveste este Pegasus, calul înaripat. Se află înspre vest și poate fi identificat ca un mare pătrat.