Privește cerul în 2022! Astronomul Adrian Șonka: “Avem un an plin”
Adrian Șonka, astronom la observatorul Amiral Vasile Urseanu, a anunțat pe blogul său că în acest an vom avea multe evenimente „astrale”. Am putea spune că acestea fac din celebra expresie „Privește cerul!” un must have în noul an!
Printre multe altele la fel de importante la nivel astronomic, avem două eclipse care vor fi vizibile din țara noastră. Prima va avea loc pe 16 mai și va fi vizibilă doar 20 de minute pentru că apune Luna.
Cine va privi cerul dimineața la ora 05.00 va constata că Luna este foarte aproape de orizont pentru că începe să apună, dar tot atunci va intra în umbra Pământului. Practic vom vedea atunci și apusul Lunii eclipsate, dar și răsăritul Soarelui. Al doilea mare fenomen astronomic al anului 2022 va fi o Eclipsă parțială de Soare care va fi vizibilă și din România, pe 25 octombrie. Astronomul Șonka spune că cel mai bine se va vedea în jurul orelor 13.40, în zona de est a țării.
Soarele va fi acoperit cam 45%de către Lună, în zona de est a țării, în timp ce în vestul țării o să fie acoperit în proporție de 30 – 34%.
Va fi anul recuceririi Lunii
Tot în 2022, Marte se va apropia în mod spectaculos de Pământ. Asta se va întâmpla în luna decembrie. „Avem un an plin, mai sunt și misiuni spațiale, cerul este destul de ocupat”, spune Adrian Șonka. 2022 va fi anul recuceririi Lunii și totodată marcat de ploile de stele căzătoare. Meteorii vor face spectacol pe care, ca în fiecare an. Ei vor putea fi observați încă din noaptea de 3 spre 4 ianuarie. Atunci apar Quadrantidele și vom vedea 100 de stele căzătoare pe oră.
După cum mai aflăm de pe blogul lui Adrian Șonka, urmează Perseidele, în perioada 11 – 13 august, și Geminidele în decembrie 2022. În acest an, tot mai multe state vor lansa sonde înspre Lună. Și planeta Marte va fi vizitată, mai spre finalul anului, când vom ciocni un satelit de un asteroid, într-o misiune care se numește DART.
Pe 14 septembrie 2022 avem ceva interesant
„Din luna iulie și până la sfârșitul anului vom vedea trei planete toată noaptea. Cu plăcere! Saturn răsare prima, apoi Jupiter și ultima este Marte. Cele trei se văd în constelații diferite. Marte este cel mai rapid, Jupiter, cel mai strălucitor, iar Saturn, cel mai… fără de nimic special.”, mai notează Adrian Șonka pe blogul său. Și, nu în ultimul rând, „Pe 14 septembrie 2022 avem ceva interesant și nu, nu este deschiderea școlilor. În acea frumoasă noapte înnorată Luna va trece peste Uranus. Planeta dispare la ora 00:14 (15 septembrie) și apare o oră mai târziu”.