Probleme la APIA, fermierii șocați: „Niciodată nu s-a întârziat atât”
Situație nemaiîntâlnită la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), care este în întârziere cu plata avansului pentru subvenția aferentă campaniei din 2023. La acest moment, au fost făcute ceva plăți, dar departe de volumele din anii trecuți și doar către persoane fizice care dețin suprafețe mici.
„Față de alți ani, numărul persoanelor și al hectarelor achitate este foarte, foarte mic… s-a dat drumul la avans și s-au ordonat plăți doar la persoane fizice pe suprafețe foarte mici. Mici înseamnă până la 10 hectare, fermierul cu 20 – 30 ha nu a încasat. Vor spune că s-au încadrat în termen, niciodată nu se spune numărul de hectare, ci că au achitat avansul la 180 000 de fermieri, dar poate să fie pentru 360 000 ha, dacă au luat numai fermieri cu 2 ha… Această plată se face echivalent suprafață și nu echivalent număr de fermieri”, a declarat pentru Ziarul Puterea, președintele Federației Naționale Pro Agro Ionel Arion.
Cât despre fermierii cu neconformități, Arion spune că este vorba de 150 000 de agricultori care au fost la controlul de monitorizare satelitară cu neconformități, dar ele nu au ținut de proasta gestionare a fermierului pe parcelă, ci doar de faptul că sistemul care a fost implementat anul acesta a dat erori grosolane și nu a existat un mecanism de îndreptare a lor.
„Subvenția trebuie să o primească, însă, până când nu sunt introduse în sistem acele procese verbale care îndreaptă neconformitățile sau au luat anumite măsuri asupra neconformităților, acei fermieri nu vor intra la plată. Bănuiala noastră este că sunt ținuți în offside tocmai pentru că nu sunt sumele necesare, pentru că subvențiile acestea sunt achitate din buget național și se decontează imediat după 1 ianuarie din bugetul european”, mai precizează Arion.
Șeful Pro Agro afirmă că se așteaptă să fie făcute plăți undeva la sfârșitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie 2024 într-un volum mai mare, deoarece se știe că urmează să vină banii de la UE.
„Ei nu sunt obligați, conform regulamentului să dea tuturor avansul, el se dă până la 30 noiembrie, începând cu luna decembrie se pot face plățile finale, dar bănuiala noastră este că vor plăti avans cât au bani până la sfârșitul lunii noiembrie, cel mai probabil, către toate persoanele fizice și foarte puține societăți comerciale. Din 760 000 de fermieri, doar 30 000 sunt societăți comerciale, restul sunt persoane fizice. La acest moment, sunt plăți făcute, dar nu în volumele care au fost în anii trecuți”, declară șeful Pro Agro.
La rândul ei, Nina Gheorghiță, vicepreședinte LAPAR, spune că nu a auzit de niciun fermier care să fi primit avansul. Știe, în schimb, foarte mulți agricultori care nu au încheiat cu verificarea neconformităților. În plus, ea atrage atenția că aceste suprafețe cu neconformități blochează practic suprafețele conforme.
Datele oficiale
APIA trebuie să efectueze plata primei tranșe din subvențiile APIA, începând cu 16 octombrie și până pe 30 noiembrie. Este vorba de avansuri în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe și 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru măsurile delegate. De la 1 decembrie, APIA începe plata finală a subvențiilor.
Pe data de 16 octombrie, APIA a anunțat că demarează Campania de autorizare a plăților în avans aferentă Cererilor de plată depuse în anul 2023. Pe 24 octombrie, era comunicat faptul că în sistemul financiar contabil al instituției, au fost transferați 100.135 fermieri cu o sumă de aproximativ 41,04 milioane euro, în vederea efectuării plăților în băncile comerciale și/sau Trezorerie. Pentru a răspunde nevoilor financiare ale fermierilor români, APIA a prelungit programul de lucru până la orele 24:00, transmitea agenția la acel moment.
Mai trebuie precizat și faptul că abia în data de 23 octombrie 2023 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 956 actul normativ emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) cu privire la regimul subvențiilor aferente Campaniei de plată în avans, respectiv Ordinul 447/2023 pentru aprobarea în anul 2023 a relocării sumelor și stabilirea condițiilor de acordare a avansului pentru plățile directe decuplate finanțate din Fondul european de garantare agricolă din cadrul Planului strategic PAC 2023 – 2027, ceea ce în opinia fermierilor ar fi motivul întârzierilor la plată de acum.
Citeste si Clemență maximă la APIA: „Fermierii cu neconformități au șanse să intre la avans”