Probleme majore pentru Ericsson, producătorul de echipamente 5G
Problemele producătorului de echipamente IT&C Ericsson provocate de scandalul de corupție din Irak se înmulțesc. După ce suspiciunile de corupție din cadrul Ericsson în Irak au dus la excluderea companiei din cooperarea anticorupție a Forumului Economic Mondial, acum compania este anchetată de Comisia de Valori Mobiliare (SEC) din SUA.
Ancheta SEC are în vedere „aspectele descrise în raportul de investigație din 2019 al companiei în Irak”, scrie Bloomberg, care citează un comunicat al companiei Ericsson trimis după închiderea de joi a bursei americane. Compania a mai arătat în comunicare că cooperează „pe deplin” cu autoritățile și „este prea devreme pentru a prezice rezultatul” anchetei.
Producătorul suedez de rețele mobile 5G a intrat în scandalul de corupție după acuzații lansate în presa suedeză în februarie, acuzații legate de gestionarea operațiunilor din Irak. Ericsson a recunoscut ulterior că este posibil să fi plătit sume de bani organizației teroriste ISIS pentru a avea acces la rutele lor de transport, un scandal care datează din 2011.
Dezvăluirile din acest an au determinat o serie de noi anchete din partea autorităților atât din SUA, cât și din Suedia. Departamentul de Justiție al SUA a declarat, în martie, că Ericsson nu a făcut dezvăluiri adecvate despre operațiunile sale în Irak înainte de a încheia un acord de urmărire penală amânată în 2019. Pe piața sa de origine, compania se confruntă cu o anchetă preliminară de către Autoritatea de urmărire penală cu privire la suspiciunea de luare de mită.
La recenta adunare generală anuală a companiei, acționarii au votat împotriva eliberării directorului general Borje Ekholm de răspunderea juridică.
Producători 5G în România?
Problemele cu care se confruntă Ericsson ar putea avea ecou și în România. Dacă ancheta SEC va dovedi că producătorul suedez nu a respectat regulile de guvernanță corporativă, implicațiile ar trebui să se extindă la nivel global.
Ericsson este singurul mare producător de echipamente pentru rețele mobile 5G autorizat să comercializeze în România, în condițiile în care Nokia nu a primit autorizarea de la CSAT. Dar respectarea guvernanței corporative este una dintre cerințele principale pentru producătorii de echipamente la autorizare. Dacă se va dovedi că Ericsson nu o respectă, companiei i-ar putea fi ridicată autorizarea.
Culmea este că dacă producătorului Ericsson i se va retrage autorizarea, România rămâne fără un furnizor mare de echipamente pentru rețelele 5G. Vorbim aici de Ericsson, Nokia și Huawei, alături de care mai sunt câțiva producători tot din China și Samsung. Din păcate coreenii nu au toată gama de echipamente necesare rețelelor.
Oricum, și autorizarea unui singur producător major de echipamente deschide ușa unui cvasi-monopol, care nu poate avea implicații pozitive într-o industrie atât de importantă.
Deocamdată, apar întrebări la care autoritățile trebuie să răspundă, cum ar fi de ce a respins cererea Nokia de autorizare, ce va face dacă Ericsson va fi găsit vinovat de SEC și de autoritățile suedeze și cum va gestiona problema echipamentelor și softurilor necesare pentru implementarea tehnologiei 5G.