Problemele oculare și colesterolul ridicat pot duce la demență

Publicat: 02 aug. 2024, 06:32, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Problemele oculare și colesterolul ridicat pot duce la demență
probleme oculare colesterol ridicat demență pierderea auzului Alzheimer

Problemele oculare și colesterolul ridicat sunt doi noi factori – ce pot fi preveniți -, responsabili de apariția demenței.

Tratarea problemelor oftalmologice și a nivelului crescut al colesterolului sunt modalități noi care contribuie la reducerea riscului de apariție a demenței, sugerează un recent studiu.

Cercetătorii au descoperit 14 probleme de sănătate care, dacă sunt tratate sau eliminate, ar putea reduce, teoretic, aproape la jumătate riscul de demență, la nivel global.

Din acest punct de vedere, persoanele de vârstă mijlocie din țările sărace au cel mai mult de câștigat prin eliminarea acestor factori de risc, subliniază cel mai recent raport al Comisiei Lancet.

Potrivit Lancet, numărul persoanelor care suferă de o formă de demență s-ar putea să fie mai mult ca dublu, adică până în 2050, s-ar putea să ajungă la 153 de milioane.

Demența apare atunci când o boală, cum este Alzeimer, afectează celulele cerebrale și provoacă stări de confuzie și pierderea memoriei. Una dintre cauze, care este necontrolabilă, o reprezintă genele moștenite de la părinții sau bunicii noștri.

Totuși, 45% din totalul factorilor de risc pot fi modificați, potrivit cercetătorilor internaționali din acest domeniu. Așadar, riscul de demență poate fi redus.

”Nu este niciodată prea devreme sau prea târziu pentru a lua măsuri”, spune autorul principal al studiului, profesorul Gill Livingston de la University College London, citat de BBC.

Cercetătorii au elaborat o listă cu recomandări asupra cărora toate țările ar trebui să se concentreze:

  • Aparate auditive accesibile celor cu deficiențe de auz,
  • Educație de bună calitate pentru toți,
  • Sprijin pentru renunțarea la fumat,
  • Încurajarea sportului și a exercițiilor fizice,
  • Reducerea hipertensiunii arteriale începând cu vârsta de 40 de ani,
  • Tratarea hipercolesterolemiei la vârsta medie,
  • Tratarea obezității,
  • Reducerea problemelor legate de consumul de alcool,
  • Evitarea izolării și a singurătății,
  • Screening pentru problemele de vedere,
  • Reducerea expunerii la poluarea aerului.

Nu toți factorii prezintă același risc de apariție a demenței. De exemplu, se estimează că pierderea auzului și colesterolul ridicat sunt doi factori responsabili pentru majoritatea cazurilor de demență și care pot fi prevenți.

În tinerețe, lipsa de educație este factorul care înclină balanța, în timp ce mai târziu, izolarea socială și deficiențele de vedere reprezintă un mare risc.

Totuși, unii experți nuanțează concluziile acestei cercetări. Profesorul Tara Spires-Jones, director al Discovery Brain Sciences de la Universitatea din Edinburgh, spune că acest tip de cercetare nu poate lega în mod concludent niciunul dintre acești factori direct cu demența. Cu toate acestea, prof. Jones subliniază că studiul va contribui la creșterea dovezilor că un stil de viață sănătos ”poate crește rezistența creierului și poate preveni demența”.

Deci, cum ar putea pierderea vederii să fie legată de demență?

Oamenii de știință nu știu exact, dar spun că s-ar putea datora micșorării creierului, deoarece nu mai are nevoie să proceseze anumite aspecte ale vederii.

Pierderea vederii poate, de asemenea, „restrânge viața oamenilor, făcându-i să iasă mai puțin, să fie mai izolați și să aibă mai puține experiențe noi”, spune profesorul Livingston.