Procesul privind conflictul de interese al primarului Dominic Fritz, suspendat de Curtea de Apel Timișoara

Publicat: 20 ian. 2025, 20:00, de Corina Oprea, în Justitie , ? cititori
Procesul privind conflictul de interese al primarului Dominic Fritz, suspendat de Curtea de Apel Timișoara

Curtea de Apel Timișoara a hotărât, luni, 20 ianuarie, suspendarea procesului în care primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, contestă raportul Agenției Naționale de Integritate (ANI). Raportul îl declara pe edil în conflict de interese, decizie care a fost amplu mediatizată și contestată de acesta. Instanța a admis cererea apărării de a sesiza Curtea Constituțională a României (CCR) cu o excepție de neconstituționalitate și a suspendat judecarea cauzei până la pronunțarea acesteia.

Acuzațiile formulate de ANI împotriva lui Dominic Frtiz

Problema de fond adusă în discuție de ANI se referă la un presupus conflict de interese identificat în campania electorală din 2020, când Dominic Fritz ar fi contractat un împrumut de la o persoană fizică. Ulterior, în noiembrie 2020, la începutul mandatului său de primar, Fritz ar fi semnat un act administrativ care, conform ANI, ar fi avut legătură cu interesele financiare ale acelei persoane.

Instituția consideră că aceste acțiuni încalcă dispozițiile Legii nr. 161/2003 și ale Ordonanței de Urgență nr. 57/2019, care reglementează regimul juridic al conflictelor de interese.

Persoana fizică la care face referire raportul ANI este Răzvan Negrișanu, arhitect și consilier local la acel moment. Actul administrativ incriminat este o Hotărâre de Consiliu Local (HCL) referitoare la un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) elaborat de firma de arhitectură a lui Negrișanu. Documentația PUZ-ului fusese aprobată inițial de fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu. Potrivit lui Dominic Fritz, în noiembrie 2020, la scurt timp după ce a preluat mandatul, el a semnat un referat de aprobare care nu aducea nicio modificare substanțială documentației deja validate.

Apărarea lui Dominic Fritz

Primarul Timișoarei a declarat în repetate rânduri că decizia ANI este neîntemeiată. Fritz a explicat că semnătura sa a fost o formalitate administrativă, care nu a avut niciun impact asupra conținutului sau validității PUZ-ului. În plus, a subliniat că arhitectul Răzvan Negrișanu nu a beneficiat, nici direct, nici indirect, de adoptarea hotărârii.

În urma solicitării apărătorilor lui Fritz, instanța a decis să sesizeze CCR cu privire la o excepție de neconstituționalitate legată de interpretarea legislației aplicabile în acest caz. Conform hotărârii Curții de Apel, procesul va fi suspendat până când Curtea Constituțională se va pronunța. Această măsură oferă timp pentru o analiză mai amplă a cadrului legal, dar prelungește incertitudinea privind soarta juridică a primarului.

Cazul ridică întrebări importante despre complexitatea actelor administrative și modul în care acestea pot genera suspiciuni de conflict de interese. În cazul de față, semnătura primarului pe un document deja aprobat anterior a fost interpretată de ANI ca având un potențial impact asupra integrității procesului administrativ.

Suspendarea procesului și sesizarea CCR reprezintă pași importanți, dar nu definitivi. Decizia finală a Curții Constituționale ar putea avea implicații semnificative nu doar pentru acest caz, ci și pentru clarificarea legislației privind conflictele de interese în România.

„Dispune sesizarea Curţii Constituţionale a României cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 228 alin. 1 lit. b din OUG 57/2019 privind Codul administrativ şi ale art. 25 alin. 3 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative faţă de dispoziţiile art. 1 alin. 5 din Constituţia României, art. 53 alin. 2 raportat la art. 37 din Constituţia României şi art. 16 alin. 1 din Constituţia României, excepţie invocată în dosarul 924/59/2024 al Curţii de Apel Timişoara-Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal de reclamantul Fritz Dominic Samuel în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate

. Dispune suspendarea judecăţii până la soluţionarea de către Curtea Constituţională a României a excepţiei de neconstituţionalitate. Cu recurs pe toată durata suspendării în ceea ce priveşte suspendarea judecăţii, calea de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel Timişoara. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin intermediul grefei, azi, 20.01.2025”, se arată în hotărârea instanței, care poate fi contestată pe durata suspendării.