Procurorii DNA au mutat la răcoare șefii de la Termoficarea din Brașov

Publicat: 15 ian. 2025, 21:16, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Justitie , ? cititori
Procurorii DNA au mutat la răcoare șefii de la Termoficarea din Brașov

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au finalizat o anchetă care viza doi angajați ai Serviciului Public Local de Termoficare (SPLT) Brașov. Primul dintre ei era chiar directorul SPLT, iar celălalt, șeful Serviciului Dispecerat/Intervenții.

În primul dosar, procurorii DNA au stabilit că, în perioada august 2021 – martie 2022, inculpatul Marin Ionuț Mircea, în calitate de director al Serviciului Public Local de Termoficare Brașov, ar fi pretins și primit de la inculpatul P.A.C., asociat și director executiv al unei societăți comerciale, cu titlu de mită, bunuri și foloase necuvenite în valoare totală de 125.559 lei, în legătură cu încheierea și derularea unui contract de lucrări încheiat în anul 2021, între Serviciul Public Local de Termoficare Brașov și societatea comercială respectivă.

Valoarea contractului de lucrări încheiat de S.P.L.T. Brașov cu societatea comercială în cauză este de 2.820.300 lei inclusiv TVA, având ca obiect principal extinderea rețelei termice în vederea branșării Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov – sediul Spitalului Tractorul.

Printre altele, inculpatul P.A.C. ar fi plătit lucrări de amenajare peisagistică pe un teren din municipiul Brașov ce aparține rudelor inculpatului Marin Ionuț Mircea și ar fi plătit bunuri și lucrări de construcție la un imobil situat într-o comună din județul Argeș ce aparține familiei inculpatului Marin Ionuț Mircea, toate, pentru a asigura derularea în bune condiții a contractului pe care S.P.L.T. Brașov îl avea încheiat cu societatea comercială în cauză.

În perioada martie – iulie 2022, inculpatul Marin Ionuț Mircea ar fi solicitat subordonaților să achiziționeze, în numele S.P.L.T. Brașov, materiale electrice și sanitare pentru amenajarea casei pe care familia soției sale o deține într-o comună din județul Argeș, precum și a unui teren din municipiul Brașov ce aparține rudelor inculpatului, pentru plata cărora ar fi semnat formele de plată, cauzând instituției publice S.P.L.T. Brașov o pagubă de 30.560 lei.

În perioada iunie – septembrie 2022, inculpatul Marin Ionuț Mircea ar fi solicitat mai multor angajați din subordine să se deplaseze, în mai multe rânduri, cu autovehiculele de serviciu, în timpul orelor de program, la casa pe care familia soției sale o deține într-o comună din județul Argeș, pentru efectuarea unor lucrări de amenajare interioară, cauzând astfel un prejudiciu S.P.L.T. Brașov în valoare de 8.965 de lei.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile deținute de inculpatul Marin Ionuț Mircea.

Procurorii anticorupție au dispus confiscarea specială, de la inculpatul Marin Ionuț Mircea, a sumei de 125.559 de lei, reprezentând contravaloarea foloaselor necuvenite primite cu titlu de mită.

În prezența avocaților, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– pentru inculpatul Marin Ionuț Mircea, o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;

– pentru inculpatul P.A.C., o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Marin Ionuț Mircea va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile, în cadrul Primăriei municipiului Săcele sau în cadrul Primăriei comunei Sânpetru.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul P.A.C. va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, la Arhiepiscopia București sau în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sector 1 București.

În cel de-al doilea dosar, procurorii DNA au descoperit că Panaete Marius, în calitate de șef al Serviciului Dispecerat/Intervenții al Serviciului Public Local de Termoficare (S.P.L.T.) Brașov, ar fi primit cu titlu de mită lucrări de amenajare teren și materialele necesare montării unei fose septice în curtea imobilului locuit de inculpat, în valoare totală de 4.843 de lei., de la o persoană (martor) cu rol managerial informal într-o societate care câștigase contracte de lucrări pentru S.P.L.T. Brașov. Foloasele necuvenite ar fi fost primite de inculpat în legătură cu derularea contractului încheiat între S.P.L.T. Brașov și societatea respectivă, al cărui termen a fost prelungit la începutul anului 2023 până în data de 30.04.2023.

Inculpatul era și membru în comisiile de evaluare a ofertelor în procedurile de atribuire a contractelor de lucrări care au fost câștigate de societatea respectivă, și membru în comisiile de recepție a lucrărilor de intervenție realizate de acea societate.

În prezența avocatului, inculpatul Panaete Marius a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.