Procurorii DNA dau în judecată instituția pentru salarii prea mici. Primesc lunar peste 5000 de euro

Publicat: 25 iun. 2024, 21:04, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Procurorii DNA dau în judecată instituția pentru salarii prea mici. Primesc lunar peste 5000 de euro
Procurorii DNA dau în judecată instituția pentru salarii prea mici. Primesc lunar peste 5000 de euro

Un grup semnificativ de procurori DNA, condus de procurorul șef adjunct Silviu Paul Dimitriu, a inițiat o acțiune în justiție împotriva instituției lor, solicitând egalizarea salariilor cu cele ale colegilor delegați în Parchetul European. Această cerere, intitulată „calcul drepturi salariale”, a fost depusă pe 15 mai la Tribunalul București și înregistrată la Secția Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale, sub categoria „Litigii de muncă”.

Procurorii DNA cer salarii mai mari

Grupul format din 43 de procurori DNA a inițiat un proces împotriva Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și Direcției Naționale Anticorupție (DNA), susținând că sunt discriminați salarial în comparație cu procurorii delegați în Parchetul European (EPPO).

În această acțiune judiciară, procurorii solicită recunoașterea diferenței de tratament, evidențiind faptul că procurorii EPPO câștigă lunar aproximativ 8.000 de euro, în timp ce ei primesc în jur de 5.000 de euro, deși au aceleași responsabilități, competențe și condiții de muncă.

Plângerea, înregistrată pe 15 mai la Tribunalul București la Secția Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale, cere instanței să oblige DNA să le achite diferențele salariale începând cu data de 1 iunie 2021, data înființării Parchetului European, precum și dobânzile penalizatoare și ajustările aferente inflației până la momentul plății efective.

Printre cei 43 de procurori care au depus această plângere se numără și procurorul șef adjunct al structurii centrale, Silviu Paul Dumitriu. El este cunoscut pentru coordonarea unor anchete notabile, cum ar fi cazul fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, condamnat în 2014 la cinci ani de închisoare, dar și dosarele magnatului Ioan Niculae, ex-deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, primarului Gheorghe Ștefan, cunoscut și sub numele de “Pinalti”, și fostei șefe CNA, Laura Georgescu.

Printre reclamanții în acest proces se numără personalități importante din DNA, precum Adrian Mircea, șeful Serviciului pentru infracțiuni de corupție săvârșite de militari, și Horațiu Baias și Clement Resmeriță, fostul și actualul șef al Serviciului Tehnic, responsabil cu informațiile clasificate.

De asemenea, pe lista reclamanților se află procurori precum Ramona Mungiu, cunoscută pentru investigarea cazurilor de corupție din cadrul Autorității de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile.

Printre cei care și-au dat în judecată instituția se regăsesc și procurori controversați, cum ar fi Marian Tudor, unul dintre semnatarii ordonanței de clasare în Dosarul Revoluției, și Gheorghe Moța, care a dezvăluit în toamna trecută, în timpul interviului pentru șefia Secției de combatere a corupției din DNA, că îl investighează pe Sebastian Ghiță.

De asemenea, printre reclamanți se numără și Ionela-Crina Bălan, care a devenit cunoscută în 2019 după ce a închis un dosar de corupție vizând un fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, Virgil Păunescu, pe motiv că nu a găsit o firmă care de fapt există încă din 2001.