Procurorii ieșeni își cer drepturile în instanță: Sporul de diurnă de 2%, în discuție
Procurorii din Iași cer un nou spor salarial. În încercarea de a obține acest spor, procurorii au chemat în judecată Ministerul Public, considerându-se discriminați față de magistrații membri ai fostei Secții pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Aceștia beneficiau de 2% în plus, ca diurnă, indiferent de localitatea în care lucrau.
Practic, sporul de diurnă reprezintă de fapt o majorare salarială mascată, pe care consideră că ar trebui să o primească și ei. Indemnizația unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunal sau Curtea de Apel este de 20-23 mii lei lunar, în funcție de grad și vechime. Sporul revendicat ar însemna un plus de 400-460 lei la salariu și, ulterior, la pensie.
Conform legii, judecătorii și procurorii detașați în altă localitate decât cea de domiciliu beneficiază de o diurnă de 2% din indemnizația brută lunară pe durata delegării sau detașării. Cu toate acestea, în cazul magistraților din cadrul SIIJ, diurna era acordată indiferent dacă magistratul își avea domiciliul în localitatea în care lucra sau nu.
Astfel, cei 2% nu reprezentau „o veritabilă diurnă, ci o majorare salarială, un drept salarial acordat de lege în mod discriminatoriu doar acestei categorii profesionale, respectiv procurorilor din Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, indiferent de locul de domiciliu”, scrie Ziarul de Iași.
Reclamanții consideră că diurna de 2% ar trebui să fie acordată tuturor procurorilor, indiferent de locul în care lucrau și locuiau aceștia. Ei au solicitat plata retroactivă a sporului, incluzând dobânzi și penalități legale.
Reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel au respins raționamentul procurorilor și au cerut respingerea acțiunii. Aceștia au subliniat că unii dintre reclamanți erau pensionari, iar unul era reprezentantul unui procuror decedat din 2017.