Procurorii lui Kovesi fac senzație în Spania

Publicat: 07 ian. 2025, 20:20, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Justitie , ? cititori
Procurorii lui Kovesi fac senzație în Spania
Foto: EPPO

Parchetul European (EPPO), coordonat de Laura Codruța Kovesi, a început anul cu o operațiune în forță în Spania. Ei au destructurat o amplă rețea de trafic de mașini, care acționa la nivel european.

Agenții de aplicare a legii din cadrul EPPO, de sub coordonarea Laurei Kovesi, au confiscat 34 de proprietăți, în valoare de aproximativ 11 milioane EUR, 20 de mașini de lux, bijuterii și ceasuri de lux, precum și peste 300 000 EUR în numerar. Cel puțin 200 de conturi bancare au fost, de asemenea, blocate în Germania, Lituania, Portugalia și Spania. 30 de persoane au fost arestate.

Acestea sunt rezultatele preliminare ale celor 17 percheziții efectuate în Spania și în Germania la sfârșitul anului trecut, la domiciliile suspecților și la sediile dealerilor auto care fac obiectul anchetei.

Prejudiciile estimate doar în Spania, rezultate din neplata TVA, se ridică la 17 milioane de euro.

Presupusul conducător al organizației criminale, care s-a sustras cu succes de la arestarea în cadrul unei anchete separate, a fost în cele din urmă arestat în Germania în cadrul anchetei EPPO și așteaptă predarea sa în Spania. Persoana în cauză face, de asemenea, obiectul a 18 hotărâri judecătorești pronunțate în Spania cu privire la diverse cazuri de trafic de droguri și de fraudă fiscală.

Potrivit anchetei, liderul grupului infracțional organizat își desfășura activitatea din Germania, de unde a trimis instrucțiuni pentru livrarea de vehicule către dealerii auto situați în Spania. Vehiculele au fost distribuite din Germania prin intermediul a două ramuri ale organizației, care erau responsabile cu transportul și livrarea autoturismelor către concesionarii situați în regiunile Levante și Córdoba-Costa del Sol, în Spania.

Se consideră că o a treia ramură a organizației a fost responsabilă de țeserea rețelei complexe necesare pentru a comite frauda fiscală și de a spăla veniturile rezultate, inclusiv „firme fantomă” sau societăți de tip „cutie poștală” înființate cu unicul scop de a se sustrage de la plata TVA.

Pe baza probelor, organizația criminală a utilizat persoane vulnerabile ca „paie” pentru societățile de tip „cutie poștală”, în schimbul cazării în case care aparțineau suspecților.

Ancheta și perchezițiile s-au bazat pe sprijinul unității poliției naționale spaniole specializate în infracțiuni economice și fiscale (Unidad de Delincuencia Económica y Fiscal de la Policía Nacional – UDEF), al Agenției Fiscale spaniole (Agencia Tributaria) și al autorităților germane.