Procurorii militari au decis: mențin decizia de trimitere în judecată a lui Ion Iliescu în dosarul Revoluției
Secția Parchetelor Militare a anunțat joi că va menține decizia de trimitere în judecată a fostului președinte Ion Iliescu pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității. Această decizie vine după ce, pe 14 iunie, un complet al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), din care făcea parte și judecătoarea Lia Savonea, a constatat neregularități în rechizitoriul prin care Iliescu și alți doi complici au fost trimiși în judecată.
Instanța supremă, în procedură de contestare în Cameră preliminară, a decis cu majoritate de voturi că dosarul care îi vizează pe Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus nu respectă normele procedurale. Drept urmare, judecătorii au acordat procurorilor un termen de cinci zile pentru a decide dacă insistă asupra rechizitoriului.
„În cursul zilei de astăzi, 18 iulie 2024, Secţia Parchetelor Militare a comunicat, la solicitarea Completului de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul nr. 1687/1/2022/a2 (cu termen de judecată la data de 20 septembrie 2024), că menţine dispoziţia de trimitere în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii a inculpaţilor:
Iliescu Ion, fost preşedinte al României,
Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României,
gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviaţiei Militare.
Totodată, a fost înaintată instanţei şi motivarea menţinerii dispoziţiei de trimitere în judecată, împreună cu precizările şi lămuririle necesare pentru remedierea neregularităţilor actului de sesizare a instanţei, reţinute de către Completul de cameră preliminară”, anunță Parchetul.
Pe 14 iunie, completul de judecată, format din judecătorii Lia Savonea și Mihail Udroiu, a hotărât cu o majoritate de 2 la 1 că rechizitoriul prezintă neregularități. Cu toate acestea, a treia judecătoare, Elena Barbu, a susținut rejudecarea primei faze a Camerei preliminare de către ÎCCJ și nu de către Curtea de Apel București (CAB), argumentând că Gelu Voican Voiculescu era membru al Guvernului.