Producătorii avertizează: Adio brânză Brie și Camembert ! „Sunt pe cale de dispariție din cauza unui colaps iminent”

Publicat: 22 feb. 2025, 15:34, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Producătorii avertizează: Adio brânză Brie și Camembert ! „Sunt pe cale de dispariție din cauza unui colaps iminent”

Producătorii din industria lactatelor avertizează că producția de brânzeturi Brie și Camembert este în pericol, din cauza dispariției celui mai important ,,ingredient”, care ajută la fermentare și aspect, în procesul de fabricație.

Are coaja tipică moale și albă, absolut comestibilă, dar se formează în urma inoculării unei anumite tulpini de mucegai. Este o brânză moale, semi-grasă și ușor maturată: o recunoaștem cu toții, este brânza Brie.

Ei bine, acest tip de brânză ar putea dispărea definitiv de pe mesele noastre: previziunile sunt că este posibil, la fel ca și la alte produse din aceeași categorie, să dispară.

Care sunt cauzele

Nu este vorba de creșterea temperaturilor și evenimentele meteorologice extreme din cauza schimbărilor climatice, care afectează din ce în ce mai mult produsele pe care le consumăm în mod regulat.

Acum, Franța se confruntă cu o amenințare mai mare la adresa moștenirii sale alimentare. Unele dintre cele mai emblematice și renumite brânzeturi ale sale, cum ar fi Camembert, Brie sau brânzeturile albastre precum Roquefort, ar putea dispărea în curând așa cum le cunoaștem.

Este vorba despre consecințele unei probleme derivate din propria sa metodă de producție, dar nu numai. Aceste brânzeturi moi, cu coaja mucegăită comestibilă sunt făcute cu lapte crud și necesită acțiunea micro-organismelor pentru a fermenta.

Concret, ciuperca Penicillium camembert este folosită pentru aceste produse încă din anii 1950, responsabilă pentru textura cremoasă, coaja moale albă și aroma caracteristică care le definesc.

Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța (CNRS) a avertizat în urmă cu un an despre un colaps iminent al diversității microbiene. Potrivit centrului, brânza Camembert este „deja pe cale de dispariție”, în timp ce alte soiuri se află în așa-numita zonă roșie, potrivit Huffingtonpost.es.

Adio brânză Brie și Camembert

Acest lucru se datorează faptului că producția acestor brânzeturi a depins de aceeași tulpină a ciupercii de zeci de ani, tulpină care era mai atractivă din punct de vedere economic deoarece producea brânzeturi albe cu coaja mătăsoasă, în comparație cu mucegaiurile verzi, portocalii și cenușii ale tulpinii anterioare. Cu toate acestea, tulpina este mult mai slabă și nu are diversitatea genetică.

Un punct fără întoarcere

De atunci, toate brânzeturile Brie și Camembert au fost produse prin inocularea lor cu o tulpină de ciupercă identică genetic, care nu se găsește în natură.

Și din moment ce nu se pot reproduce, oamenii de știință au fost nevoiți să le „cloneze”, scrie Huffingtonpost.es. Dar acest sistem a ajuns la un punct fără întoarcere.

CNRS a explicat că ciuperca Penicillium camembert a suferit mutații care interferează cu capacitatea sa de a produce spori, ceea ce face mult mai dificilă clonarea.

Acum este mult mai complicat pentru producătorii de brânză să o cultive, iar fără ciuperci nu există brânză.