Producătorii de „aur negru” văd viitorul în roz. OPEC se aşteaptă la o creştere a cererii de petrol pentru o lungă perioadă de timp
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) are o viziune foarte optimistă cu privire la cererea mondială de petrol, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, a declarat luni secretarul general al Organizaţiei, Haitham Al Ghais, la o conferinţă la Abu Dhabi.
OPEC se aşteaptă la o creştere a cererii de petrol pentru o perioadă mai lungă de timp decât prognozează organisme precum Agenţia Internaţională a Energiei, care se aşteaptă ca utilizarea petrolului să ating nivelul de vârf în cursul acestui deceniu.
OPEC: Sunt unele provocări, dar imaginea de ansamblu nu este atât de negativă pe cât susţin unii
„Sunt unele provocări, dar imaginea de ansamblu nu este atât de negativă pe cât susţin unii„, a spus Haitham Al Ghais, adăugând că aşa-numitul maxim absolut al cererii de petrol nu se va întâmpla atâta timp cât economia mondială continuă să crească.
Ghais a mai spus că OPEC are o viziune optimistă şi cu privire la economia mondială, menţionând în special creşterea economică din SUA şi China, adăugând că un avans de 5% este unul foarte bun pentru o ţară de mărimea Chinei, chiar dacă în anii anteriori economia chineză a înregistrat creşteri de până la 10% pe an.
De asemenea, Ghais a reiterat că cererea de petrol nu va ajunge, prea curând, la aşa-numitul nivel de maxim absolut (vârf).
„Asta îmi aduce aminte de discuţiile cu privire la vârful de ofertă din urmă cu mulţi ani. Acest vârf al ofertei nu a avut loc niciodată şi nici vârful cererii nu va avea loc atâta timp cât lumea continuă să crească„, a afirmat Haitham Al Ghais.
OPEC şi aliaţii săi, un grup cunoscut colectiv drept OPEC+, au redus oferta de petrol pentru a susţine preţurile de pe piaţă.
Ghais a făcut aceste declaraţii la o zi după ce OPEC a anunţat că a decis să amâne cu o lună o majorare a producţiei de petrol, care era planificată să aibă loc în luna decembrie, citând în sprjinul acestei decizii presiunile în jos de pe piaţa petrolieră, presiuni care provin de pe urma cererii slabe şi a creşterii ofertei de petrol din afara grupului.