Producătorii de legume s-au reprofilat pe flori de sezon. Cât costă firul de zambilă, în februarie
În căutarea profitului, legumicultorii din tot mai multe zone ale țării au început să-și diversifice culturile din sere și solarii. Unii au trecut la flori, alții cultivă în paralel flori și legume, ba chiar și viță de vie în ideea că vor câștiga ceva mai mulți bani.
Nu de alta, dar în ultimii ani, au fost cazuri în care kilogramul de cartofi sau de roșii s-a vândut și cu câteva zeci de bani, în timp ce pe un fir de zambilă producătorii obțin și 10 lei.
Cum februarie și martie sunt două luni de vârf pentru producătorii de flori, aceștia s-au pregătit din timp pentru a face față solicitărilor. Acum, de exemplu, de Valentine’s Day zambila la ghiveci costă în jur de 8 lei, în timp ce prețul pentru un fir de lalea sau de zambilă pornește de la 2 lei. Mai puteți alege și primula (4-6 lei), cyclamen (15-20 lei) sau Ranunculus (8-10 lei) la ghiveci, potrivit anunțurilor postate de producători pe Olx.
Urmează apoi sărbătorile din luna martie, așa că producătorii se pregătesc din timp, ba chiar își fac planuri de Florii și de Paște.
Printre cei care au urmat un astfel de drum se află și Mirela şi Ionel Ianca din comuna Fârliug din județul Caraș-Severin. Cei doi spun că florile se vând mult mai bine decât legumele, iar, în plus, clienții vin direct în serele amenajate lângă casă pentru a-și alege ce le place.
În cazul lor, primele flori vor fi scoase pe piață de 1 şi 8 martie, însă între timp mai pregătesc şi răsaduri de legume pentru vecini şi prieteni. Soții Ianca se ocupă de flori de vreo cinci ani și au 3 solarii cam de vreo 10 metri lungime fiecare, unde au plantate zambile, primule și bănuței, alături de alte câteva soiuri primăvăratice pentru Paști și Florii.
Dacă serele de flori sunt aproape de casă, pentru legume s-a ales varianta în câmp, ceea ce le face mai greu de întreținut și oricum investițiile sunt mai mari. Pentru acest an, Mirela şi Ionel Ianca nu au luat încă decizia de a mai cultiva legume.
„În ceea ce privește legumele, am vrea să continuăm, dar ne mai gândim. În prezent pe lângă flori le mai facem la oameni răsaduri, că dacă tot avem căldură și mai este și loc în solarii, facem. Am vrut să participăm și la programul Tomata. Dar, anul trecut nu ne-am încadrat şi anul acesta sunt cu semnul întrebării. Nu știu ce să facem, anul trecut ne-am profilat foarte mult pe varza de toamnă. Când terminăm cu florile ne vom ocupa şi de câmp. Solariile din câmp sunt extrem de expuse stihiilor vremii. Când bate vântul sau e vreo furtună mai mare, imediat ne face pagubă. Dacă anul acesta iau folie, peste 2 ani e distrusă. Sunt investițiile prea mari și nu se merită. Grindina şi vijeliile le fac praf, s-a schimbat clima şi sunt alte condiții meteorologice în zilele noastre faţă de acum 30-50 de an”, a declarat Mirela Ianca pentru Radio Reșița.
Citeste si Vestea surpriză privind îngrășămintele. “Totul e o loterie”