Producătorul auto Altur SA a intrat în insolvență în ciuda faptului că a înregistrat profit în primele nouă luni din 2022
Producătorul de piese auto Altur Slatina (simbol bursier ALT) a anunțat Bursa de Valori că a fost aprobată intrarea în procedură generală de insolvență de către Consiliul de Administrație conform Legii 85/2014.
„Consiliul de Administraţie al Altur SA Slatina (…) informează acţionarii şi investitorii că a aprobat deschiderea procedurii generale de insolvenţă conform prevederilor Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă precum şi depunerea la Tribunalul Olt a cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă împreună cu declaraţia privind intenţia de reorganizare a activităţii Altur SA în baza unui Plan de reorganizare, în conformitate cu prevederile Legii 85/2014”, se arată în documentul transmis BVB de către preşedintele Consiliului de Administraţie, Rizea Gheorghe Niţu.
Altur a înregistrat în primele nouă luni din 2022 un profit net de 3,25 milioane lei, faţă de pierderi de 3,4 milioane de lei în perioada similară din 2021, conform raportului trimestrial publicat pe BVB.
Cifra de afaceri a crescut cu peste 50% comparativ cu cea din perioada ianuarie-septembrie 2021, la 103,87 milioane lei.
Veniturile din exploatare au totalizat 110,4 milioane lei (71,77 milioane lei la 30 septembrie 2021), iar cheltuielile 105,96 milioane lei (74,45 milioane lei la 30 septembrie 2021).
Dar companie înregistra, la finele lui septembrie 2022, și datorii totale de aproape 50 milioane lei. Dintre acestea, aproape 20 milioane lei erau către bănci, 19 erau credite comerciale și 10,5 datorii către stat.
Dar cu active imobilizate în valoare de 65 milioane lei, active circulante de 23 milioane lei și creanțe de încasat în valoare de 23,8 milioane lei, compania și-ar putea reveni printr-un plan de reorganizare. Altur a avut probleme în pandemie, dar și anul trecut, dată fiind activitatea redusă a partenerilor de afaceri din străinătate.
Societate cu capital românesc
Altur este o societate cu capital românesc privat având un număr de 570 de angajaţi. Prin produsele pe care le realizează, Altur Slatina este un furnizor important pentru mai multe sectoare industriale, din care cele mai importante sunt: industria de autoturisme de oraş şi de teren; industria de tractoare şi maşini agricole; industria de autovehicule pentru transport marfă şi pasageri; industria electrotehnică şi a sistemelor de încălzire cu gaze naturale.
Printre clienţii companiei se numără Automobile Dacia-Renault (pentru piese pentru prim montaj la autoturisme şi piese de schimb), Total Gaz Iaşi (piese turnate sub presiune din aliaje de aluminiu pentru sistemele de distribuţie gaze), Hesper Bucureşti (elemente pentru pompe hidraulice de înalta presiune), Anorom Deva (piese turnate sub presiune şi gravitaţional prelucrate pentru instalaţii de iluminare aeroporturi) etc.
Acţiunile ALT, listate pe Piaţa Principală a BVB, au scăzut cu 5,4% în ultimele 12 luni, pe un rulaj de 840.000 de lei. Grupul are o capitalizare de 15,6 milioane de lei şi este deţinut în proporţie de 28,2% de Mecanica Rotes Târgovişte şi 27,9% de Adrian Andrici.