Producția industrială a crescut, în România, în primele patru luni ale anului 2024
Producția industrială din Româia a înregistrat un avans, în primele patru luni ale anului. În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2024, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2023, producţia industrială a crescut, în România, cu 0,8 la sută, ca serie brută, și cu 0,2 la sută, ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, informează Institutul Național de Statistică (INS).
În schimb, în luna aprilie 2024, producţia industrială a scăzut faţă de luna martie 2024, atât ca serie brută (-2,1 la sută), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-1,3 la sută).
Faţă de luna aprilie 2023, producţia industrială a fost mai mare cu 12,1 la sută, ca serie brută și cu 3,6 la sută, ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
În luna aprilie 2024, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 2,1 la sută, ca urmare a scăderilor din cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-16,7 la sută), industria extractivă (-0,3 la sută) și industria prelucrătoare (-0,1 la sută).
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 1,3 la sută, din cauza scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,3 la sută) și industriei prelucrătoare (-1,5 la sută).
Industria extractivă a crescut cu 3,5 la sută.
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 12,1 la sută, în aprilie, ca efect al creșterilor industriei prelucrătoare (+16,9 la sută) și industriei extractive (+5,0 la sută).
Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 14,7 la sută.
Producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 3,6 la sută, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+6,4 la sută) și industriei extractive (+3,9 la sută).
Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 14,8 la sută.
În primele patru luni din 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 0,8 la sută.
Industria prelucrătoare a crescut cu 1,9 la sută, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat și industria extractivă au scăzut cu 5,3 la sută, respectiv cu 0,5 la sută.
Producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 0,2, în primele patru luni din 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, creștere susținută de industria prelucrătoare (+1,2 la sută).
Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat și industria extractivă au scăzut cu 6,2 la sută, respectiv cu 0,5 la sută.
Indicele producţiei industriale este un indice de volum şi măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial dintr-o perioadă faţă de alta.
Indicii producţiei industriale descriu evoluţia industriei pe total, secţiuni (industria extractivă, prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat), diviziuni CAEN Rev. 2, precum şi pe marile grupe industriale.