Produsele agricole non UE pot fi dăunătoare sănătății
Este un lucru lesne de observat că, în supermarket sau la piață, produsele agricole non UE sunt mai ieftine. Asta chiar dacă, uneori par mai apetisante. Totuși, consumul lor poate să nu fie tocmai benefic pentru sănătate.
Produsele agricole non UE conțin, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, reziduuri numeroase de pesticide. În plus, multe dintre aceste pesticide au la bază substanțe care pot dăuna sănătății, uneori grav, chiar și în cantități mici.
Explicația este că în afara UE este permisă folosirea unor substanțe care au fost de multă vreme interzise în Uniune. Este cazul, spre exemplu, al neonicotinoidelor sau al unor piretroizi. 115 substanțe active au fost interzise în UE, în ultimii ani. În același timp, în Ucraina, de exemplu, au fost interzise doar 87.
Pesticidele – fie ele insecticide sau fungicide – se transmit, în diverse proporții, în rodul culturilor. Prin consum, ele ajung în corpul uman sau al animalelor. Unele dintre ele pot provoca, în timp, diferite boli, inclusiv cancerul. Acesta este și motivul pentru care s-a decis interzicerea folosirii lor.
Produsele agricole non UE conțin pesticide interzise!
Dar dacă utilizarea lor este interzisă în UE, nu același lucru se întâmplă și cu produsele agricole pentru producerea cărora au fost utilizate. Acestea pot fi comercializate în țările UE, cu condiția ca în produse să nu fie depășite anumite concentrații maxime de reziduuri. Teoretic, e bine așa. Practica, însă, a dovedit că, de foarte multe ori, ceea ce e pe buletinele de analiză nu e și în produse. De fapt, invers!
Adică, pe buletinele de analiză sunt respectate limitele maxime admise. Dar, când se fac controale, în produse sunt găsite cantități de pesticide mult peste ceea ce scrie în acte. Iar când se fac controalele, adesea o mare parte dintre produse a ajuns, deja, pe mesele consumatorilor. Așa se întâmplă, de exemplu, cu roșiile, castraveții și ardeii veniți din Turcia, cu vinetele din Egipt, ori cu cireșele, cpșunile, caisele și piersicile sosite din aceleași zone.
De obicei, controalele sunt tardive
Nici grânele sosite din Ucraina nu fac notă discordantă. Și din acest motiv prețul lor este mult mai mic decât al celor autohtone.
Numeroasele controale în teren făcute de ANF (Autoritatea Națională Fitosanitară) sau de ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) au demonstrat acest lucru.Dar, întotdeauna prea târziu. Ca urmare, inspectorii nu au putut face altceva decât să aplice amenzi, care nu reparau cu nimic sănătatea primejduită a consumatorilor.
În consecință, pentru a vă proteja sănătatea, alegeți, cu precădere, produsele alimentare obținute în UE. Astfel puteți avea încredere că nu veți consuma produse cu reziduuri de pesticide interzise!