Produsele românești, la mare căutare pe piața americană. Antreprenorii români au dat lovitura chiar la New York

Publicat: 22 iun. 2024, 15:23, de Cristina Cohuț, în ECONOMIE , ? cititori
Produsele românești, la mare căutare pe piața americană. Antreprenorii români au dat lovitura chiar la New York
Sursa foto: wall-street.ro

Producătorii români de mobilă și îmbrăcăminte sunt foarte apreciați și căutați în Statele Unite ale Americii, ceea ce reflectă un potențial semnificativ de creștere pentru produsele românești pe una dintre cele mai dinamice piețe de consum, afirmă consulul general al României la New York, Mihaela-Simona Florea.

„Există foarte mare potenţial în zona de nord-est a Statelor Unite, una dintre cele mai puternice dezvoltate economic, cu veniturile pe cap de locuitor cele mai mari din SUA. Vrem să promovăm România, vrem să promovăm produsele româneşti, business-urile româneşti, companiile producătoare de mobilă, de haine, de produse alimentare pe piaţa din Statelor Unite. Am identificat companii care importă produse româneşti de acasă şi le distribuie în toate statele de pe teritoriul Americii. Sunt foarte bine văzute, apreciate, căutate produsele româneşti, nu numai de către comunităţile de români, ci şi de europeni, de comunităţile din Grecia, Macedonia, Bulgaria, Turcia. Toate aceste pachete de imigranţi preferă produsele europene şi în special produsele româneşti şi ne propunem să dezvoltăm acest potenţial, pentru că la New York există, poate, una dintre cele mai vibrante pieţe de consum”, a declarat, pentru AGERPRES, consulul general al României la New York, Mihaela-Simona Florea.

Consulatul General al României la New York are o echipă nouă din noiembrie anul trecut, dar în prezent nu dispune de un consilier economic, a cărui prezență ar fi de mare ajutor pentru promovarea companiilor românești pe piața din Statele Unite.

„La acest moment nu avem un reprezentant, un consilier economic în cadrul Consulatului. Aşteptăm cu nerăbdare să fie desemnată o persoană care să ne poată ajuta în demersurile noastre de a promova România, companiile şi produsele româneşti în Statele Unite”, a precizat Mihaela-Simona Florea.

Ea a subliniat că, de la preluarea mandatului, au fost organizate două târguri la Javits Center din New York, unul de modă și unul de mobilă, unde producătorii români au fost foarte apreciați.

„Nu face decât să ne bucure acest lucru. Înseamnă că există potenţial şi zonă de progres. Încercăm să promovăm şi vinurile româneşti pe piaţa americană. România este o ţară producătoare de vinuri, deci trebuie să existe vinuri româneşti şi pe piaţa americană. Vreau să existe părticele din România peste tot în New York, fie că mergem la un restaurant şi regăsim pe meniu un vin românesc sau un produs culinar românesc, fie că regăsim o piesă de mobilier făcută în România sau o piesă de vestimentaţie făcută în România, orice care să ne lege de România va fi un un motiv de mândrie pentru noi. Aşa cum spun de fiecare dată, funcţiile vin şi pleacă, dar este foarte important ce construim şi ce lăsăm în urma noastră şi a mandatelor pe care le avem şi capacitatea de a uni oamenii, de a-i aduce aproape unii de alţii”, a adăugat diplomatul român.

Referitor la cetățenii români din zona New York-ului, consulul general al României a remarcat că există un segment semnificativ care nu și-a mai reglementat statutul juridic față de statul român de multă vreme și i-a încurajat pe aceștia să își actualizeze documentele, evidențiind avantajele unui pașaport românesc, care poate oferi condiții mai favorabile de studiu pentru copiii lor în orice capitală europeană.

„Majoritatea cetăţenilor români sunt în posesia documentelor de identitate, de stare civilă şi de călătorie româneşti, însă există un segment care fie că n-a dorit, fie că n-a fost interesat, fie că nu a avut posibilitate sau timp sau a locuit foarte departe de consulat, nu şi-a mai reglementat statutul juridic faţă de statul român, în sensul că nu şi-au reînnoit paşaportul poate de mai bine de 30 de ani. Unii dintre ei au găsit pentru copiii lor variante de şcolarizare în Europa şi constată că le-ar fi foarte la îndemână un paşaport românesc, pentru că ar putea să studieze în condiţii mai avantajoase în orice capitală europeană, dar, pentru că nu au făcut demersurile şi transcrierile la timpul potrivit, se găsesc în situaţia în care le trebuie un paşaport românesc în două zile, ceea ce nu se poate face. Ce nu s-a făcut în 30 de ani sau şi mai mult nu se poate face în două zile. Îi încurajăm de fiecare dată să-şi reglementeze situaţia, să vină la consulat să solicite documente de stare civilă şi de identitate”, a transmis Mihaela-Simona Florea.

Consulul general a mai adăugat că mulți cetățeni români își doresc să se întoarcă în țară, remarcând că situația din România s-a schimbat enorm în ultimii ani.

„Sunt foarte mulţi cetăţeni români care doresc să se întoarcă în România. După mai bine de 30 de ani de locuit şi muncit în America aleg să-şi trăiască ultima parte a vieţii în România, îşi achiziţionează proprietăţi şi îşi transferă drepturile de pensie pe care le au în Statele Unite direct în România, ceea ce este foarte bine”, a adăugat Florea.

Consulul României se ocupă de cele mai importante proceduri

Potrivit sursei citate, Consulatul General al României la New York oferă servicii comunității românești atât în ceea ce privește documentele și procedurile consulare, cât și în promovarea tradițiilor și conservarea spiritului românesc în Statele Unite.

„Încercăm să promovăm România pe toate palierele de reprezentare în oraşul New York şi în zona de circumscripţie a Consulatului, care include nouă state bogate, mari ca suprafeţe geografice, în care trăiesc comunităţi numeroase de cetăţeni români, dornici să cultive relaţiile cu România şi cu cei de acasă. Rolul Consulatului este major, pentru că deservim comunitatea, atât din punct de vedere al documentelor şi al procedurilor consulare cu care ne intersectăm în relaţia cu cetăţenii români din circumscripţia noastră, fie că vin să solicite paşapoarte, documente de călătorie, transcrieri de acte de stare civilă, cât şi pe segmentul promovării tradiţionale şi pe cel al conservării spiritului românesc în Statele Unite. Românii de aici sunt foarte interesanţi. Sunt un amalgam, un puzzle de profesionişti, oameni care împărtăşesc acelaşi dor cu cei de acasă, care nu uită că facem toţi parte din acelaşi neam românesc, cu aceeaşi tulpină şi acelaşi rădăcini. Şi să ştiţi că în fiecare român de aici trăieşte o mică parte din România”, a afirmat consulul general al României la New York.

Mihaela-Simona Florea a adăugat că festivalul anual „Romania Day on Broadway” organizat la New York, care a avut loc în acest an pe 16 iunie, a fost o oportunitate pentru comunitatea românească de a împărtăși „bucuria de a fi român”.

„Nu ştiu dacă aţi observat, dar pe unii stâlpi care flancau bulevardul Broadway au existat imagini şi postere cu marele poet Eminescu. Am ţinut foarte mult să avem imagini cu Mihai Eminescu şi să le spun românilor, să-l parafrazez pe Eminescu, că nu cunosc mândrie mai mare decât aceea de a fi român. Iar ‘Romania Day on Broadway’ a fost o ocazie deosebită şi un moment în care fiecare dintre noi cred că ne-am bucurat şi am fost mândri în felul nostru că suntem români, că s-a auzit româneşte, s-a cântat româneşte, s-a vorbit româneşte în inima oraşului New York-ului, în districtul financiar, în locul cel mai vibrant poate din lume, nu numai din Statele Unite, în apropierea World Trade Center şi în apropierea Statuii Libertăţii, porţi de intrare pe continentul american. Artera principală a acestui bulevard a aparţinut României, n-a mai făcut parte din New York, a făcut parte din România. Am promovat produsele culinare româneşti, vinurile româneşti, portul românesc, ospitalitatea şi dorinţa românului de a face să fie bine. Fiecare a încercat să facă pe bucăţica lui, în aşa fel încât să fie bine pentru toată lumea”, a adăugat ea.

Pe 16 iunie, la New York, a avut loc „Romania Day on Broadway”, cel mai mare festival românesc din SUA, ajuns în acest an la cea de-a 23-a ediție. Fondatorul și organizatorul festivalului este Ștefan Minovici, președintele Consiliului de Afaceri Româno-American (RABC). Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Ambasada României din Statele Unite ale Americii, Consulatul General al României din New York și Institutul Cultural Român.