Prof. Beuran: unde ne-a dus „mâncarea la un telefon distanţă”
Profesorul Mircea Beuran subliniază că este în creștere numărul cazurilor de cancer la pacienți din ce în ce mai tineri, printre cauze fiind alimentația.
„Surprinzător este că decada de vârsta pe care altădată o discutam de la a 6-a, a 7-a în sus, acum discutăm de 20, 30, 40 de ani, tineri care vin cu aceste tumori în forme avansate”, a precizat prof. dr. Mircea Beuran la România TV.
Reputatul chirurg subliniază că, în fazele incipiente, cancerul are un debut asimptomatic, mulți români consultând medicul când boala deja este într-un stadiu avansat.
Pe lângă stresul prelungit, sedentarismul, obezitatea, un factor care mărește riscul de cancer este alimentația: „Oamenii ăștia nu mănâncă mai nimic acasă, totul este luat din galantare”.
„După ’90, a crescut libera circulație, a apărut diversitatea aceasta alimentară, modalitatea cu care oamenii au început să se obișnuiască cu noul, adică cu ofertele care se fac la ora actuală; mâncarea la îndemână pe stradă, mâncarea la un telefon distanţă, modul în care familia se uneşte şi mănâncă acelaşi lucru de la cel mai mic până la cel mai mare”.
De asemenea, prof. dr. Beuran atrage atenția și asupra „chimiei” aduse pământului, care, în final, ajunge în ceea ce mâncăm.
„Aceste ingrediente sunt nişte elemente de conservare şi tot felul de substanţe chimice care nu lasă să se dezvolte o anumită floră. Vorbim aici doar despre marketing pentru consum.
E adevărat că pe aceste pachete există etichete cu compoziția, dar compoziţia se referă la 50 g, la 100 g. Însă nimeni nu îşi ia doar 50 de grame, majoritatea consumă o cantitate mult mai mare. De exemplu, cei din construcții, am astfel de pacienţi. Îşi iau jumătate de kilogram de salam, pâine…”, a mai transmis prof. dr. Mircea Beuran.